Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Перлина Богуславщини

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Київська область.

На фото автора: учасниці гурту «Росиночка» серед гостей фестивалю.

Напередодні 30-ї річниці Незалежності у Мисайлівці, яка на відомій карті французького інженера Гійома де Боплана позначена більшим кружком, аніж Богуслав, відбувся фестиваль «Мисайлівко, рідна колиско моя».

ДІЙСТВО стало однією з найпомітніших подій великого культурно-мистецького заходу «Унікальна Богуславщина — перлина Київщини». Зібралися на нього творчі особистості, обдаровані люди не лише з Мисайлівки та сусідніх сіл і старостів, а й гості з Богуслава, Києва, Харкова. Зустрічала їх величезним запашним короваєм Алла Ткалич, яка власноруч спекла це творчо і кулінарно вивершене диво. Пані Алла понад 10 років пропрацювала секретарем сільської ради, розписала, благословляючи святковою паляницею, не один десяток молодят у цьому будинку культури. А ось тепер благословила більш ніж 500 глядачів у переповненій залі.

Напевне, пандемія зробила спрагу людського спілкування нестерпною — люду зібралося стільки, що яблуку ніде було впасти. Про яблука, до речі, тут не обмовка, адже на яблучного Спаса у селі храм, що також додавало події урочистості.

Але свято розпочалося ще до того, як було освячене короваєм. Воно відкрилося виставкою народних мастрів, майстринь і майстрят, яких у Мисайлівці на кожному кутку щонайменше по дюжині. Одні хрестиком і бісером вишивають картини, інші пишуть їх олійними, акварельними та восковими фарбами, треті творять їх із рослин, зернин і всього, що буяє довкола. Взагалі народних умільців було майже два десятки, серед них і господині, які напекли смаколиків. У фоє пахнув чай, настояний на мисайлівських травах, що ростуть над Россю.

Концертна програма була дуже насичена і розмаїта як за формою (ансамблі, солісти), так і за жанрами (пісні, вірші, гумор, танці). Як завжди, зачепив струни душі гурт «Росиночка», що виконує автентичні народні пісні, якими багата Мисайлівка. Колективу вже 15 років, до нього входять жіночки старшого віку, котрі бережуть давні традиції й опановують нові. Ансамблі «Елегія», «Забава» і «Веселка» ще «дитячого» віку. Вони утворилися приблизно три роки тому, після того як сільський Будинок культури очолила мисайлівчанка, викладачка музики Богуславського педколеджу Наталія Іванівна Духан. Вона із завзяттям узялася за відродження культури в селі. Щоправда, робила це не в пустелі, а серед людей, які навіть у найважчі часи занепаду берегли духовні традиції. До речі, у Мисайлівці склалися цілі мистецькі династії — Горобченків, Самусенків, Драченків...

Звісно, що жоден фестиваль не відбувся б, якби не вдалося зберегти один із найкращих в області закладів культури. А утримувати його, за словами сільського старости Михайла Совпенка, було непросто. На опалення і ремонт сільського бюджету було замало. Отож «проривалися» в обласні програми фінансування культури, долучали до меценатства заможних земляків. І ось стоїть Будинок культури, гарний, як писанка. Михайло Андрійович сподівається, що й надалі вдасться утримувати збережене. Хоча тепер статус села змінився. Раніше рішення на місцевому рівні — про розвиток культури, соціальну сферу, будівництво та ремонт доріг тощо — приймали сільрада, депутатський корпус, що складався з мешканців села. Тепер маємо Мисайлівський старостинський округ, а все ухвалюватиметься в центрі громади, тобто в місті Богуслав, звідки й більшість депутатів. Від Мисайлівки завдяки нинішній виборчій системі, на жаль, не обрано жодного представника. У Богуславі обіцяють, що не зобидять. Хотілося б вірити, що так і буде, а прекрасне село й надалі житиме і розвиватиметься.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове