Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із вересня 1988 року працюю лікарем-невропатологом у міській лікарні. Планую вийти на пенсію, однак не впевнена, що через зміни в законодавстві маю таке право».

Світлана ХОМИЦЬКА.

с. Вінницькі Хутори

Вінницького району

Вінницької області.

 

СПРАВДІ, пунктом 2-1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено право на пенсію за вислугу років, зокрема медпрацівників, за умови, що на день набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 №2148-VII, тобто на 11 жовтня 2017 року, вони набули спецстажу, необхідного для призначення такої пенсії.

Іншими словами: законом передбачено, що особа, яка на 01.04.2015 мала 25 років спеціального стажу, на 31.12.2015 — 25 років 6 місяців, на 11.10.2017 — 26 років 6 місяців такого стажу, має право на призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку.

До спеціального стажу, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, зараховуються періоди роботи на посадах, визначених у Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соцзахисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років (далі — Перелік 909).

Так, шановна Світлано Дмитрівно, пропоную приблизно порахувати ваш медичний стаж. Водночас зверніть увагу, що законодавством не передбачено зарахування до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, часу навчання за спеціальністю.

Отже, якщо ви почали працювати лікарем із вересня 1988 року, то цілком імовірно, що на 11.10.2017 мали необхідну кількість спеціального стажу — 26 років 6 місяців. Для більш точного підрахунку і визначення права на такий вид пенсії раджу вам звернутися до спеціалістів будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду (незалежно від місця проживання) з трудовою книжкою.

 

«Хотілося б знати, чи враховується стаж, якщо стоїш на обліку в центрі зайнятості».

Всеволод КУРКА.

с. Курівка

Городоцького району

Хмельницької області.

 

ТАК, час перебування на обліку у центрі зайнятості у періоди, коли особа підлягала загально-обов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття та отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності), допомогу по частковому безробіттю, допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, входить до страхового стажу.

 

«У мене не вистачає спеціального стажу на 1.10.2017 року. Чи матиму я право вийти на пенсію раніше?»

Галина ЧОРНЕНЬКА.

с. Чорні Лози

Шосткинського району

Сумської області.

 

НА ЖАЛЬ, ні. У такому разі, згідно з умовами чинного законодавства, ви набудете права на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років, тобто 2026-го, та за наявності страхового стажу не менш як 33 роки.

Але для цього варіанта є хороша новина. Особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого у статті 26-й Закону 1058-го, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, і мають страховий стаж (для чоловіків — 35, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не одержували будь-якої пенсії, під час призначення пенсії за віком органи Пенсійного фонду виплачують неоподатковувану одноразову грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій на день її призначення.

Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, і механізм виплати цієї допомоги затверджено постановою Кабінету Міністрів від 23.11.2011 №1191.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове