Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Добре діло

Аби не заблукати в лісі

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

На фото автора: лісничий Рава-Руського лісництва Олег Мушка зі школярами-грибниками Григорієм Чорним та Захаром Кулішем зробили тестування одного з нововстановлених знаків.

Матричний, або, як його називають, к’юар-код (від QR-код, англ. quick response — швидкий відгук), — це винайдений близько 20 років тому в Японії двовимірний штрих-код, який дає змогу зберігати будь-яку інформацію — текст, номер телефону, посилання в Інтернеті та багато чого іншого. Візуально він представлений у вигляді чорно-білого квадрата, зображення якого нагадує лабіринт. Його можна роздрукувати на будь-якій поверхні, десь прилаштувати, а потім зі смартфона зчитати закодовану у ньому інформацію.

БІЛЬШІСТЬ українців к’юар-кодом нині не здивуєш. Його широко використовують у торгівлі, на виробництві, в логістиці, рекламі. Останнім часом науково-технічний прогрес, який буквально галопує планетою, заніс його й до лісу.

Спитаєте, це як? Для чого?

— Пояснення просте, — розповідає лісничий Рава-Руського лісництва Олег Мушка, — з допомогою мобільного пристрою можна зчитати код та зорієнтуватись, де саме перебуваєш… У разі якщо хтось, борони, Боже, заблукає у нашому лісі чи почуватиметься зле, то, знайшовши інформаційний знак із к’юар-кодом і зчитавши його, потрапить на сайт ДП «Рава-Руське лісове господарство», де дізнається номер, за яким потрібно телефонувати і просити про допомогу.

У правому нижньому кутку біля коду є цифра, вона й підкаже лісівникам місцезнаходження знака, біля якого перебуває людина. За необхідності до неї негайно виїдуть.

Днями у Рава-Руському лісгоспі встановили вже 120 таких к’юар-кодів. Поставили їх у тих місцях, які люди відвідують найчастіше.

А заблудитися в цих лісах не так складно.

— На нашій території, — зауважує директор лісгоспу Антон Косовський, — є 12 лісництв — Рава-Руське, Потелицьке, Річківське, Михайлівське, Волицьке, Хлівчанське, Немирівське, Завадівське, Шклівське, Яворівське, Рогізненське та Свидницьке, площа яких понад 32 тисячі гектарів. А протяжність лісових масивів, для прикладу, у Річківському чи Михайлівському лісництвах становить 20 кілометрів і більше. Територія нашого лісгоспу розташована у чотирьох адміністративних районах Львівщини.

Зрештою, в лісі можна не тільки загубитися або почуватися зле, а й виявити підозрілий предмет, небезпеку загоряння, незаконне вирубування, браконьєрів… Одне слово, про будь-яку надзвичайну подію тепер можна оперативно повідомити працівників лісу. Нововведення стане у пригоді грибникам, туристам, дітям, допоможе і орієнтуватися в лісі, і дізнатися більше про господарство, на територію якого завітали поціновувачі свіжого повітря і шелесту листя.

Ясна річ, що скористатися новинкою зможе лише той відвідувач лісу, котрий має смартфон зі встановленим додатком для зчитування коду. Саме тому лісівники й намагаються якнайширше повідомити громадськість про неї.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове