Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Базилік

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

БАТЬКІВЩИНОЮ цієї дивовижної рослини називають різні землі — Індію, Африку, Південну Азію, острови Середземного моря. Нині культивується в багатьох країнах світу. Її появу в Європі приписують і періоду Александра Македонського, і набагато пізнішим часам — ХVI століттю. Базилік одразу набув слави спеції, гідної королівського столу. Після Другої світової він переживає відродження своєї популярності і ще більше розповсюджується.

В Індії вважається священною рослиною, як і лотос. Він відкриває серце і розум, наповнює енергією любові та відданості, дає божественний захист, очищає ауру, зміцнює нервову систему, покращує пам’ять. Базилік широко застосовується в кулінарії. І не лише в солоних стравах, а й солодких. Має значне медичне застосування: застуда, кашель, головні болі, артрит, ревматизм, неврологічні захворювання, а також справляє антисептичну та антибактеріальну дії. Крім того, помічний при грибкових захворюваннях шкіри (свіжий сік листя).

Базилік є сировиною для отримання ефірних олій, евгенолу та камфори, ефективний потогінний та жарознижувальний засіб при грипі, більшості застудних та легеневих захворювань. Він також містить дубильні та мінеральні речовини, аскорбінову кислоту, цукор, каротин, вітаміни С, В2, РР, рутин тощо.

При тривалому підвищенні температури приготуйте чай із базиліку та дрібки чорного перцю і пийте два-три рази на день.

За звичайної застуди, кашлю та закладених пазухах носа необхідно зробити настій із 1/4 чайної ложки базиліку, такої ж кількості сухого імбиру та 1/2 чайної ложки кориці на склянку окропу. Пити два-три рази на день.

Рослина належить до ряду детоксикувальних трав, що використовуються для очищення організму від шлаків. При порушеннях менструального циклу 1/4 чайної ложки базиліку в поєднанні з 1-2 чайними ложками соку алое вживати двічі на день. Базилік належить до м’яких прянощів, тому його можна давати навіть дітям. Чай із ним допоможе при лікуванні головних болів.

Його недарма називають царською рослиною. Він має надзвичайно приємний аромат і ніжний смак, тому його часто додають до складу багатьох страв. До того ж надає їм смаку, що поступово змінюється. Спочатку — гірчинка, а потім — солодкуватий присмак.

Базилік не можна різати, лише рвати руками! Так можна уникнути надмірної гіркоти. Ці прянощі додають до найвишуканіших страв у найкращих ресторанах світу. Використовують як у свіжому, так і сухому вигляді. Свіжа зелень годиться для супів, холодних страв, салатів. Ретельно подрібнене листя — чудове доповнення до бутербродних паст.

У різних національних кухнях Європи базилік додають до томатів, зелених овочів, сиру. Його часто застосовують при виготовленні піци, кетчупів, соусів, підливок, заправок, особливо для макаронів. Молодий базилік прекрасно підходить для заправки з оцтом, котрий у суміші з ним надає особливого присмаку салатам та соусам. Використовують базилік також і при маринуванні овочів, особливо кабачків та огірків. Він чудово поєднується з петрушкою, м’ятою, коріандром, естрагоном. У перші страви його кладуть за 10 хвилин до готовності. Мало хто знає, що базилік можна і засолити, причому ароматичні властивості та склад його повністю зберігаються.

Базилік краще зберігати в скляній або фарфоровій ємності. Він сприятливо діє на шлунково-кишковий тракт, чудово стимулює імунну систему, захищає від багатьох інфекцій. Видаляє зайвий слиз із легень і носових проходів, загострюючи чуттєве сприйняття, виводить надлишок газів із товстої кишки, поліпшує всмоктування поживних речовин, зміцнює нервову тканину, покращує пам’ять. У вигляді напою з медом базилік може застосовуватися для прояснення розуму. Відвар його листя допоможе при кашлі.

Оскільки рослина виявляє антибактеріальну дію, вона легко справляється з проблемами порожнини рота: знищує бактерії, що викликають карієс, зубний камінь, наліт, неприємний запах із рота, загоює виразки. Але в базиліці містяться сполуки ртуті, що володіють бактерицидними властивостями. Вони можуть бути шкідливими для зубів при тривалому контакті. Тому рекомендується уникати частого жування листя цієї рослини.

Ці прянощі використовують при метеоризмі, шлунково-кишкових захворюваннях. Ензими, що містяться в базиліці, сприяють розпаду і спалюванню жирів в організмі — стимулюється схуднення. А ще —зміцнює і підвищує потенцію.

Метил-кавикол, який є в ефірній олії, зміцнює імунну систему і підтримує молодість клітин. Евгенол і естрагол стимулюють розумову діяльність, зміцнюють нервову систему, нормалізують сон.

Ця рослина містить спазмолітики, які допомагають полегшити м’язову слабкість, розлади травлення та біль у багатьох частинах тіла. Вона знімає втому, а також допомагає боротися з депресією. Крім того, її також застосовують при тривожних станах.

Корисний базилік для масажів, щоб заспокоїти судоми, викликані менструацією. Його заспокійливий аромат наявний у різних оліях для тіла. До того ж це чудовий природний засіб од комарів. Його антибактеріальні властивості помічні для лікування укусів змій, комах та зменшення алергічних реакцій від них.

Рослину можна використовувати як сироп разом із цукром та водою, щоб полегшити кашель або сухість у горлі. Для цього потрібні дві склянки води (500 мл), 100 грамів листя базиліку, мед (за потреби). Скип’ятити воду з базиліком. Остудити, процідити, додати дві столові ложки меду. Пити щоразу, коли відчуваєте дискомфорт.

Базилік вважається рослиною довголіття. Його часто застосовують для догляду за шкірою. Щоденне обережне протирання ним надасть шкірі природний блиск і покращить її зовнішній вигляд.

Інгредієнти: 1 листок базиліку, 250 мл води. Нагріти воду та додати листя базиліку. Залишити трохи настоятися. Після того як суміш досягне прийнятної для вашої шкіри температури, перед сном зробіть легенький масаж.

Рослина очищає кров і видаляє токсини. Корисно з цією метою з’їдати 3-5 листків сирого базиліку вранці. Водночас протизапальні властивості допомагають приборкати симптоми печії. Для цього потрібні 2 столові ложки базиліку (30 г), склянка води (250 мл). Ретельно вимийте листя, додайте окріп і залиште на 5 хвилин настоюватися. Краще вживати цей чай уранці.

Що стосується протипоказань, то його споживання мають обмежити вагітні жінки. Слід із обережністю вживати базилік особам із порушенням згортання крові, ішемічною хворобою серця, тим, хто страждає на епілепсію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове