Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Знову потруїли бджіл

Підготувала

Маргарита Ситник.

Ці комахи постійно потерпають від сільськогосподарських хімікатів, про що неодноразово писали «Сільські вісті» («Чим бджоли завинили» у номері за 23 червня 2015 року, «Мертві бджоли не гудуть», 5 червня 2018-го, «Бджіл морять, а влада мовчить», 19 травня 2020-го…). Укотре масова загибель бджіл сталась у селах Графське та Капітанівка на Сумщині. Пасічник Олег Московченко з гіркотою говорить, що в нього із зими вийшли 40 сімей, а сьогодні залишилося вісім. Люди звинувачують фермерів, чиї поля довкола. Хто з них має совість — попереджує пасічників, але багато хто не дотримується вимог, обприскує посіви з повітря, не в строк, а коли бджола ще у польоті. Відтак комахи гинуть. В останньому випадку бджолярі звинувачують агрофірму «Степ», чиї землі нещодавно оброблялись. У Миколаївській сільраді повідомили, що підприємство попередило про роботи, але зробило це в день їх початку, хоча мало сповістити за три. Місцева влада каже також, що в них діє комісія із встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, яка на вимогу бджоляра невідкладно виїжджає та обстежує пасіку. Але звернень наразі не надходило. Чи ж скінчиться хоч колись бджоломор?..

Дорвалися до корита

У НАШОМУ гумористичному фольклорі високі посади та тих, хто їх обіймає чи прагне це зробити, віддавна зображують у вигляді корита та свиней відповідно. Можливо, грубо й образливо, але щодо багатьох випадків таки правдиво. Нацполіція викрила керівництво Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) на хитрих схемах, які завдали збитків на сотні мільйонів гривень, — точна сума ще встановлюється. Керівники ДПЗКУ за кредитні кошти, отримані під держгарантії, закуповували зернові через фіктивні підприємства й експортували товар за нижчою, ніж ринкова, ціною. Тільки впродовж січня — травня цього року укладено з десяток таких збиткових контрактів.

Також викрили зловживання посадовців під час підписання угод про страхування майна: тариф за оформленим документом був у три-п’ять разів вищий за ринковий. Нині проводяться обшуки у приміщеннях корпорації, в офісах суб’єктів господарювання та за місцем проживання фігурантів, вилучено документацію й електронні носії. Порушено карне прова­дження за ч. 2, 4-ю ст. 191-ї («привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») та ч. 2-ю ст. 364-ї («зловживання владою або службовим становищем») Кримінального кодексу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове