Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Уманська бочка із хасидським порохом

Василь ПІДДУБНЯК.

ХТО КУДИ, а хасиди в Умань!

Тут пілігрими зустрічають за своїм місячно-сонячним календарем юдейський Новий рік (Рош-га-Шана). Нині він припадає на дні української золотої осені — 6-8 вересня.

Місце зустрічі змінити не можна: Умань!

І хоча в Україні для хасидів чимало святих місць (від Бердичева на Житомирщині до Таращі на Київщині), але саме в Умані похований засновник однієї з течій юдаїзму цадик (праведник) Нахман (1772-1810) походженням із подільського Меджибожа.

Полишаючи цей світ, благочестивий Нахман заповідав своїм прихильникам відвідувати його могилу саме на єврейський Новий рік. Відвідування це для брацлавських хасидів — обов’язок життя. Бо хто ж іще, як не великий хохем (мудрець) цадик Нахман пораїть їм, як жити-бути далі?

«Все у світі — все, що існує, і все, що відбувається, — це випробування, призначення якого — дати тобі свободу вибору. Вибирай з розумом. Знай: увесь світ — дуже вузький міст… і головне — зовсім не боятися!»

Золоті слова!

За цими та всіма іншими золотими словами летять на крилах сучасних лайнерів, їдуть туристичними автобусами «на замовлення», добуваються через «гори і долини» пішки люди з понад двох десятків країн світу в хлібосольну Умань.

Їдуть, на кілька днів у році потьмарюючи славу всесвітню самого Національного дендрологічного парку «Софіївка». У 1989 році Умань прийняла «на постій» лише 800 паломників, а через два десятиліття сюди чорно-біла хмара налетіла числом 40 тисяч приїжджих — половина населення нинішнього міста над річкою Уманкою!

Для приїжджих — поклоніння, для містян і торгівлі — заробіток, для медицини і поліції — головний біль.

А тепер уявіть, якби така ж кількість віруючих людей вирушила гуртом до святих місць: християни — до Єрусалима, мусульмани — до Мекки й Медини, євреї — до Назарета…

В інші б роки — ласкаво просимо, але ж тепер, коли планету замордовує пошесть ХХІ століття — коронавірус... Коли тільки за одну добу серпня (як повідомило видання The Times of Israel) в Ізраїлі виявили рекордних від початку лютого ц. р. понад 7,9 тис. нових випадків зараження COVID-19…

До речі, за весь період пандемії в Ізраїлі діагностовано більш як 959 тис. випадків захворювання на коронавірус і майже 6,7 тис. смертей унаслідок цього.

«Ми розглядаємо можливість упровадження нових заходів. Ми хочемо запобігти масовим заходам і скупченню людей. Ці обмеження вплинуть на зменшення рівня захворюваності», — заявив міністр охорони здоров’я Ізраїлю Ніцан Горовіц. За словами чиновника, такі методи для країни будуть кращими, ніж повний локдаун.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет дав відповідні настанови: посилити заходи проти тих, хто порушує обмеження, пов’язані з COVID-19, протягом наступних восьми тижнів, щоб уникнути зростання випадків захворювання та виходу на четвертий за рахунком локдаун.

На землі обітованій планують знову повернутися до деяких карантинних обмежень — аж до нового локдауну восени, як пише The Jerusalem Post. Починаючи з 20 серпня в Ізраїлі знову почне діяти система «зелених» пропусків, які видаються тільки цілком і повністю вакцинованим людям. Але навіть таким не все дозволено. Заборонено, наприклад, збиратися в одному місці більш ніж ста(!) чоловік.

Готуються до масового паломництва на могилу цадика Нахмана і в Україні. Як повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я виділив для знадоб гостей 19 тис. антисептиків та 190 тис. масок, а також 50 тисяч експрес-тестів. Зі свого боку наше Товариство Червоного Хреста залучило волонтерів з України та Ізраїлю для посилення спроможності експрес-тестування прочан. В аеропортах, а також у самій Умані приїжджим роздаватимуть просвітницько-інформаційні матеріали…

Та чи достатньо цих «масштабних» заходів, коли і в самому Ізраїлі нас із вами навряд чи чекають, а поголовна вакцинація проти COVID-19 не дає сподіваного ефекту?

Та і в нас до приборкання коронавірусу ще стільки ж, як хасидам до Умані.

Станом на 19 серпня кількість людей, які захворіли на Covid-19 від початку пандемії в Україні, становить 2 270 226 (+1560 за попередню добу).

І хто наважиться дати гарантію, що Умань після масового напливу паломників не вибухне, як бочка з порохом?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове