Архів
П’ятниця,
20 серпня 2021 року

№ 62 (19910)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Парад «по-модньому»

Михайло ГУБАШ.

Напередодні ювілейного Дня Незалежності у суспільстві розгорнулася дискусія з приводу одного з важливих елементів його святкування — військового параду. Публічно привід
до суперечок оприлюднив міністр оборони Андрій Таран.

МИНУЛОГО тижня він поінформував: «Дуже символічно, що цього року на 30-ту річницю Незалежності ми відходимо від радянської системи організації парадів, залишаємо «совковість» у минулому. В цьому році сценарій… буде іншим. Уперше за роки незалежності України не буде об’їзду військ, привітання кожної «коробки» окремо. Це залишилося хіба що в Росії, яка здійснює проти нас збройну агресію. Я вважаю, що це серйозна демонстрація прихильності натовським стандартам». Також він анонсував, що загалом у військовому параді візьме участь близько 5 тисяч представників сектору безпеки і оборони, а кожен, хто крокуватиме 24 серпня Хрещатиком, буде відзначений пам’ятним нагрудним знаком «Учасник параду».

Багатьох людей, принаймні якщо судити за відгуками в соцмережах, такі плани проведення військового параду обурили. Хоча зовні все здається нібито дуже патріотичним: не так, як у Росії, а так, як у НАТО. Та це на перший погляд. Якщо ж копнути у суть запропонованого «зеленою» владою «сценарію», то все матиме вигляд навпаки.

Як відомо, офіційним вітанням у ЗСУ та Нацполіції з осені 2018-го є гасло «Слава Україні! — Героям слава!». До речі, це традиційне вітання воїнів УПА. Тож скасування об’їзду військ і привітання кожної «коробки» окремо означатиме, що «Слава Україні! — Героям слава!» на військовому параді у центрі столиці України не лунатиме? Гадаємо, в Кремлі, де ненавидять це гасло, аплодуватимуть. Чи не за їхнім, бува, це «сценарієм»?

Що ж до нагородження знаком «Учасник параду» один із користувачів соцмереж висловився так: «Кожного учасника нагородять медалькою. То, мовляв, «Слава Україні!» йому «совок», а «біжутерія», на яку ще й витратили кошти платників податків, не «совок».

Зрозуміло, що не міністр оборони розробляв сценарій святкових заходів, зокрема й військового параду. Все це — «творчість» Офісу президента, очолюваного людиною, яку багато хто підозрює (чи й напряму звинувачує) в роботі на країну-агресора. І ось таку «творчість» разом із нібито «антисовковим» сценарієм, треба гадати, «освятив» особисто Глава держави. Адже саме він кілька разів виступав у ЗМІ стосовно запланованих на День Незалежності урочистостей.

Між іншим, це вже третій День Незалежності «під Зеленським», а такий парад проводитиметься вперше. 2019-го новообраний Президент вирішив скасувати військовий парад. Про це він повідомив у липні: «Зазвичай 24 серпня у нас проходить військовий парад. Такий помпезний і точно не дешевий. Краще ці гроші виділити нашим героям. І ми прийняли рішення виділити 300 млн грн на премії всім нашим військовим». У результаті військовослужбовці, зокрема і строкової служби, та курсанти отримали по тисячі гривень до свята, а учасники ООС — по дві тисячі.

Торік військового параду теж не було. Тоді Зеленський пояснив: «Наша військова техніка сьогодні на сході. Тому що танки, бронетранспортери, літаки — це не атракціон для киян і гостей столиці. У країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках, техніка повинна бути не в мирному Києві, а на передовій. Там, де вона зараз потрібна. І тільки так і повинно бути, якщо ми поважаємо свою армію».

Великий парад, за його словами, відбудеться, але потім: «Коли ми повернемо всіх наших людей і всі наші території, коли на нашій землі буде міцний мир, ми зробимо великий парад всіх наших військ і техніки».

Проте вже за два місяці, в жовтні 2020-го, він видав указ про організацію заходів до 30-ї річниці Незалежності, зокрема й параду військ на Хрещатику і Майдані. Хоча ні перемоги, ні повернення всіх наших людей і територій так і не сталося... Таким чином, і цієї обіцянки, як і майже всіх інших, Володимир Зеленський не виконав.

Тут, мабуть, варто додати, що і 2019-го, і 2020-го, коли не було військових парадів, у столиці в День Незалежності проводились альтернативні Марші захисників України, організовані ветеранськими спілками та волонтерами. Відбудеться такий захід і нині — після офіційного військового параду. За словами організаторів, очікується участь від 30 до 50 тисяч людей. Попереду йтимуть родини загиблих учасників Революції гідності, після них — рідні загиблих у російсько-українській війні воїнів, потім ветерани, які зазнали поранень, затим військові медики і військові капелани, після них — ветерани з Київщини та інших регіонів країни у так званих коробках.

Тож хай там як, а — зі Святом!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аграрії у лідерах
Читати
Гадали — на мрію, а вийшло — на їжу
Читати
Передчасне прощання з літом
Читати
Серед найпопулярніших філологія, право і комп’ютерні науки
Читати
Колекторів поменшає
Читати
Працелюбні, ще й дешевше обходяться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове