Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Дослівно

Леонід Швець, журналіст, громадський діяч.

Державна служба статистики України оприлюднила велике дослідження стану наших із вами домогосподарств. Там багато всяких цифр, але головне, що з них випливає, — ось новина! — що українці — бідні люди. Власне, це не висновок на основі певних об’єктивних показників, а так себе характеризують самі опитані громадяни.

Але з якого боку не глянь і у який спосіб не міряй, наші люди переважно справді живуть бідно. Було б дивно, якби було інакше в країні, яка незмінно входить до трійки найбідніших у Європі вже не за суб’єктивними відчуттями й особистим досвідом громадян, а за узагальнювальними економічними показниками на зразок ВВП на душу населення.

Кожне наступне начальство в тій чи іншій формі проголошує кінець епохи бідності, і таки не бреше, просто йдеться про певне коло людей, а воно незмінно вузьке. Дедалі більше здається, що ця вперта масова бідність українців буквально захищається державою як національне надбання. Не дай Бог, життя налагодиться — втратимо себе і країну.

Існує безліч досліджень, які доводять, що бідним громадянам за турботами про їжу й елементарне виживання не до високих громадянських запитів. І в цьому сенсі залишати людей за порогом добробуту — цілком вигідна стратегія для тих, хто перебуває при владі: менше запитань. Ця стратегія довела свою успішність. Міф про якусь особливу волелюбність українців лестить нам і трохи підсолоджує ту гірку обставину, що життя наше за сучасними стандартами убоге. І змінити його нам досі бракує сили.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове