П’ятниця, 13 серпня 2021 року № 60 (19908)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19908/print.php?n=49591

  • Актуально

Лікарняні по-новому

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Цифровізація послуг щільно підібралася до медичної сфери: 1 вересня країна переходить на електронні листки непрацездатності. Доти — перехідний період, коли паралельно в ходу і звичні паперові лікарняні.

ПІСЛЯ запровадження нової системи алгоритм дій для пацієнта не зміниться: як і раніше, передусім треба буде звернутися до сімейного лікаря. Він у разі потреби дистанційно відкриє листок непрацездатності в одно­йменному електронному реєстрі (при цьому до 1 вересня виключно паперові листки непрацездатності видаватимуть у трьох випадках: вагітність і пологи, захворювання на ВІЛ та психічний розлад), який формуватиме і вестиме Пенсійний фонд (документ має бути засвідчений з допомогою електронного цифрового підпису). Перевірити інформацію про себе можна на сайті фонду в особистому кабінеті та у відповідному реєстрі на порталі «Дія». У разі продовження лікарняного це відбуватиметься також в електронному вигляді і дистанційно. Роботодавець дізнається всі потрібні йому дані про хворого працівника за номером документа, датою відкриття та закриття. Втім, діагноз ні йому, ні Пенсійному фонду не повідомлятимуть.

Пам’ятайте, що відкривати листки непрацездатності не можуть лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних, грязелікарень, косметологічних і курортних клінік, суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.

Який же результат має дати населенню та державі це нововведення? Міністерство охорони здоров’я запевняє, що цифровізація лікарняних спростить життя пацієнтам і дасть змогу заощадити бюджетні гроші. Людям уже не доведеться бігати по кабінетах медзакладів і носити папірці на роботу, в медиків паперового вовтузіння значно поменшає. Із часом зійдуть на пси корупційні ризики, тобто видавання фальшивих листків непрацездатності. Також прискориться виплата лікарняних. До речі, станом на початок червня заборгованість із виплати цих коштів сягнула близько трьох мільярдів гривень, накопичення якої в уряді пов’язують зі спалахом захворюваності на COVID-19. У Мінсоцполітики стверджують, що Кабмін уже ухвалив рішення виділити гроші Фонду соцстрахування, і після виконання всіх необхідних формальностей борги погасять.

Щодо того, чи відрубає одну з голів корупційної «гідри» електронний лікарняний, до запровадження якого, між іншим, ішли з 2018 року (старт переносився, бо не була створена повноцінна система реєстрації), і чи спростить життя працівникам і роботодавцям, юристи та інші фахівці «залізобетонної» певності не мають. Є деякі сподівання, що це нововведення стане корисним для підприємців. Адже з паперовими лікарняними виникала купа проблем: неправильно оформлений, погано видно печатку, помилка у назві підприємства... Усе це треба перероблювати, виплати затягуються. А під час перевірки лікарняних Фондом соцстрахування ці документи могли вилучити як недостовірні й вважати оплату незаконною. Проте в електронній системі перевіряючий зробить усе автоматично.

У питанні боротьби з корупцією можна напевне сказати лиш одне: дата реєстрації документа буде фіксованою, і листка непрацездатності не випишуть заднім числом. Утім, у нас є мастаки обходити будь-які системи. Адже поки є попит, будуть і пропозиції. А, крім фальшивих листків непрацездатності, ще ж є «ліві» санітарні книжки, довідки для отримання посвідчення водія, медогляди тощо, котрі мають велику популярність і в основному проходять безкарно. Тоді як випадків, коли саме через це траплялися надзвичайні й навіть трагічні ситуації, дуже багато. Та, на жаль, боротись із цим явищем ніхто не збирається.