Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49579

Консервація огірків із порічками

Класичний рецепт без оцту

Які б закрутки не робили на зиму запасливі господині, незмінними серед них є огірки. Щоб консервація була не тільки смачною, а й корисною, можна відійти від звичних рецептів маринування з використанням оцту і замінити його ягодами і соком порічок. Саме червона смородина, що є джерелом вітамінів, з успіхом замінює оцет. Огірки з порічками виходять надзвичайно ароматними, пікантними і підходять для частування дітей.

За цим рецептом потрібно мало інгредієнтів, приготування швидке і легке.

Отже, складники: огірки засолювальних сортів (вельми підходить Ніжинський); свіжі або заморожені плоди порічки; гвоздика — два суцвіття; часник — два зубки; листя вишні та хрону — по дві-три штуки кожного; духмяний перець — три штуки; суцвіття кропу.

Для заливки: питна вода; гранульована сіль.

Огірки слід відсортувати, намагаючись дібрати однакові за розміром, помити і залишити в холодній воді на кілька годин.

Порічки промити, можна використовувати грона плодів разом із зеленими гілочками.

На дно помитих літрових банок покласти часник, вишневе листя, листя хрону, гвоздику і духмяний перець. Укласти огірки і ягоди, чергуючи шари по вінця банки. Поверх огірків викласти парасольки кропу.

На один літр розсолу взяти дві повні столові ложки гранульованої солі, поставити ємність із маринадом на плиту і дати закипіти. Киплячу заливку влити в банки з огірками.

Поставити банки в ємність із водою і стерилізувати не менше 10 хв. після закипання розсолу літрові слоїки, трилітрові — 15-20 хв. Відразу ж закатати кришками, перевернути банки доверху дном, укутати.

Зберігати консервацію в темному прохолодному місці, найкраще в підвалі або коморі. Цей рецепт консервації не вимагає використання цукру.

Із пряними травами

Пряного смаку і надзвичайного аромату набувають огірочки, якщо використовувати різні приправи.

Окрім вищеперерахованих складників, слід додати пучки естрагону; цибулю ріпчасту; лаврове листя; чорний перець горошком.

У маринад разом із сіллю додають цукор — на літр води по столовій ложці того й іншого.

Огірки добре промити і залишити, щоб підсохли.

Кетяги порічок помити, очистити від гілочок і листя, трохи обсушити.

Почищену цибулю нарізати півкільцями. Кожен зубок часнику розрізати на дві-три частини.

Літрові банки необхідно заздалегідь простерилізувати і обсушити. На дно кожної укласти спеції — по гілочці кропу і естрагону, два бутони гвоздики, два-три лаврових листки, три-чотири горошини чорного перцю. Зверху викласти два-три кілечка цибулі й пару шматочків часнику. Укладати огірки, кожний шар пересипаючи жменею ягід.

Розсіл має покипіти кілька хвилин, потім ним заливають банки з огірками.

Далі — як у попередньому рецепті: стерилізуємо й т. ін.

Маленькі гострі

Відбирають маленькі огірки сорту Корнішон або іншого сорту, але в цій стадії; грона порічок; насіння кропу та гірчиці; стручки пекучого перцю; листя вишні та смородини; пучки естрагону і розмарину.

Для заливки потрібні цукор і сіль, яблучний або винний оцет.

Промити огірки і замочити на годину-другу в чистій холодній воді.

Промиту смородину трохи підсушити.

На дно стерилізованих слоїків викласти два-три вишневих і смородинових листочки, по половині чайної ложки насіння кропу та гірчиці, по гілочці розмарину і естрагону та два-три тонких кружальця пекучого перцю. На зелень і спеції викласти жменю червоних ягід. Заповнити банку огірочками, зверху теж засипати жменю порічок.

Для заливки на літр води всипати по дві столові ложки солі й цукрового піску. На сильному вогні довести заливку до кипіння і витримати на плиті кілька хвилин. У знятий з вогню розсіл влити яблучний або винний оцет (20 г на літр маринаду) і все разом ще раз закип’ятити.

Киплячим розсолом залити огірки, накрити кришками і залишити на 15 хв. Злитий з банок розсіл повторно закип’ятити і знову залити огірки. Повторити таку маніпуляцію тричі. Після третього заливання розсолом банки з огірками закатують стерилізованими кришками і, перевернувши консервацію догори дном, укутують ковдрою і залишають на добу-дві до повного остигання.

Насіння гірчиці є додатковим консервантом, з ним заготовки довше зберігаються. Тим, хто любить дуже гострі огірочки, можна дати пекучого перцю більше.