Консервація огірків із порічками Класичний рецепт без оцту Які б закрутки не робили на зиму запасливі господині, незмінними серед них є огірки. Щоб консервація була не тільки смачною, а й корисною, можна відійти від звичних рецептів маринування з використанням оцту і замінити його ягодами і соком порічок. Саме червона смородина, що є джерелом вітамінів, з успіхом замінює оцет. Огірки з порічками виходять надзвичайно ароматними, пікантними і підходять для частування дітей. За цим рецептом потрібно мало інгредієнтів, приготування швидке і легке. Отже, складники: огірки засолювальних сортів (вельми підходить Ніжинський); свіжі або заморожені плоди порічки; гвоздика — два суцвіття; часник — два зубки; листя вишні та хрону — по дві-три штуки кожного; духмяний перець — три штуки; суцвіття кропу. Для заливки: питна вода; гранульована сіль. Огірки слід відсортувати, намагаючись дібрати однакові за розміром, помити і залишити в холодній воді на кілька годин. Порічки промити, можна використовувати грона плодів разом із зеленими гілочками. На дно помитих літрових банок покласти часник, вишневе листя, листя хрону, гвоздику і духмяний перець. Укласти огірки і ягоди, чергуючи шари по вінця банки. Поверх огірків викласти парасольки кропу. На один літр розсолу взяти дві повні столові ложки гранульованої солі, поставити ємність із маринадом на плиту і дати закипіти. Киплячу заливку влити в банки з огірками. Поставити банки в ємність із водою і стерилізувати не менше 10 хв. після закипання розсолу літрові слоїки, трилітрові — 15-20 хв. Відразу ж закатати кришками, перевернути банки доверху дном, укутати. Зберігати консервацію в темному прохолодному місці, найкраще в підвалі або коморі. Цей рецепт консервації не вимагає використання цукру. Із пряними травами Пряного смаку і надзвичайного аромату набувають огірочки, якщо використовувати різні приправи. Окрім вищеперерахованих складників, слід додати пучки естрагону; цибулю ріпчасту; лаврове листя; чорний перець горошком. У маринад разом із сіллю додають цукор — на літр води по столовій ложці того й іншого. Огірки добре промити і залишити, щоб підсохли. Кетяги порічок помити, очистити від гілочок і листя, трохи обсушити. Почищену цибулю нарізати півкільцями. Кожен зубок часнику розрізати на дві-три частини. Літрові банки необхідно заздалегідь простерилізувати і обсушити. На дно кожної укласти спеції — по гілочці кропу і естрагону, два бутони гвоздики, два-три лаврових листки, три-чотири горошини чорного перцю. Зверху викласти два-три кілечка цибулі й пару шматочків часнику. Укладати огірки, кожний шар пересипаючи жменею ягід. Розсіл має покипіти кілька хвилин, потім ним заливають банки з огірками. Далі — як у попередньому рецепті: стерилізуємо й т. ін. Маленькі гострі Відбирають маленькі огірки сорту Корнішон або іншого сорту, але в цій стадії; грона порічок; насіння кропу та гірчиці; стручки пекучого перцю; листя вишні та смородини; пучки естрагону і розмарину. Для заливки потрібні цукор і сіль, яблучний або винний оцет. Промити огірки і замочити на годину-другу в чистій холодній воді. Промиту смородину трохи підсушити. На дно стерилізованих слоїків викласти два-три вишневих і смородинових листочки, по половині чайної ложки насіння кропу та гірчиці, по гілочці розмарину і естрагону та два-три тонких кружальця пекучого перцю. На зелень і спеції викласти жменю червоних ягід. Заповнити банку огірочками, зверху теж засипати жменю порічок. Для заливки на літр води всипати по дві столові ложки солі й цукрового піску. На сильному вогні довести заливку до кипіння і витримати на плиті кілька хвилин. У знятий з вогню розсіл влити яблучний або винний оцет (20 г на літр маринаду) і все разом ще раз закип’ятити. Киплячим розсолом залити огірки, накрити кришками і залишити на 15 хв. Злитий з банок розсіл повторно закип’ятити і знову залити огірки. Повторити таку маніпуляцію тричі. Після третього заливання розсолом банки з огірками закатують стерилізованими кришками і, перевернувши консервацію догори дном, укутують ковдрою і залишають на добу-дві до повного остигання. Насіння гірчиці є додатковим консервантом, з ним заготовки довше зберігаються. Тим, хто любить дуже гострі огірочки, можна дати пекучого перцю більше. |