Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49577

Чому осипаються сливи

ДО ТОГО ЧАСУ, як сливи поспіють, вони починають осипатися.

Щоб розібратись і зрозуміти причину втрати врожаю, слід вивчити опалі плоди. У разі пошкодження м’якоті гусеницею причиною осипання зав’язі є ураження дерева сливовою плодожеркою або чорним пильщиком. Якщо ж м’якоть неушкоджена, без червоточин та інших негараздів, треба дослідити кісточку. Для цього її розколюють. Якщо там є товста личинка з маленькою чорною голівкою — це сливова товстоніжка.

В цю пору заходами боротьби від названих шкідників є ретельне збирання і знищення опалих плодів на вогнищі або закопування їх якомога глибше й утрамбування землі, аби не допустити подальшого розмноження шкідників.

Якщо явні ознаки ушкодження шкідниками відсутні, то, можливо, причиною осипання плодів став брак вологи. У сливи коренева система розгалужується у верхньому шарі ґрунту, і дерева вельми потерпають спекотної погоди.

Окрім того, без води деякі поживні речовини, що містяться в ґрунті, стають недоступними для дерева. Насамперед недоступним стає азот. Дивно, що цей елемент потрібний культурі в період достигання плодів. А все тому, що саме водночас із дозріванням сливок відбувається закладання квіткових бруньок для врожаю наступного року. Тож заради майбутнього врожаю дерево здатне позбутися плодів цього року.

В такому разі необхідно полити фруктове з розрахунку 10 л води на метр квадратний пристовбурного круга. Для поливу доцільно з допомогою лома проробити канали, з силою заглиблюючи його в землю, або ж крізь закопані відрізки труб у пристовбурному крузі. В такий спосіб зволожується ґрунт всередині, а не поверхня, де ростуть самі бур’яни.