Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49576

Гомоз, або витікання камеді

СЕРЕД літа абрикоси, сливи, вишні починають «плакати» — з гілок та розвилок витікає липка густа рідина, яка згодом твердіє.

Це неінфекційне захворювання (гомоз, або витікання камеді) поширене на всіх кісточкових. Дається взнаки звичайно на рослинах, що постраждали після несприятливої зимівлі, або на уражених грибними хворобами (клястероспоріозом, моніліозом), особливо часто на ділянках з кислим і сильно зволоженим ґрунтом, а також після застосування високих доз добрив в умовах підвищеної вологості.

Витікання камеді сильно послаблює дерева та знижує їхню продуктивність, за хронічної форми вияву може спричинити відмирання окремих гілок, а згодом — загибель усього дерева.

Необхідно ретельно заліковувати рани, що виділяють камедь. Для цього їх зачищають до здорової тканини із захопленням 1-2 см, дезінфікують 3-відсотковим мідним або залізним купоросом і обробляють садовою замазкою.

Є й інший спосіб лікування гомозу. Уражену частину кори обережно зчищають садовим ножем, не зачіпаючи деревини. Смолу також видаляють. Потім промивають 3-відсотковим розчином мідного купоросу, а через два-три дні замазують пастою (одна частина мідного купоросу на чотири частини гашеного або дві частини негашеного вапна і 12 частин води).

Лікувати рани, з яких витікає камедь, можна і народним способом. Після зачищення їх дезінфікують 1-відсотковим розчином мідного купоросу, потім два-три рази з інтервалом 5-10 хвилин (у міру висихання) натирають свіжим листям щавлю і замазують садовим варом або нігроловою замазкою (70% нігролу і 30% добре просіяного пічного попелу).