Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49575

Вогнище? Тільки безпечне

ГОРОДНИКАМ і садівникам майже постійно доводиться щось спалювати. Між фруктових дерев накопичуються сухі гілки, видалені під час огляду в смородини, аґрусу, малини. Не все гаразд і на грядках: трапляються заражені фітофторозом кущі картоплі, не вбережені від кили капустяні рослини... Всі ці відходи, як і бур’яни з достиглим насінням, підлягають знищенню. Нагромаджується й інший непотріб, отож час від часу доводиться вдаватися до очищення території. Найчастіше городні й садові рештки спалюють просто на землі або на металевому листі-піддоні. Не звертають уваги на те, що ґрунт од вогню втрачає родючість, а саме вогнище становить певну небезпеку, особливо в умовах спеки та сильного вітру. Губиться і значна частина попелу — цінного добрива.

Дбайливі господарі позбуваються непотребу по-іншому, застосовуючи різні пристосування. Найпростіші з них — це віджилі свій вік металеві бочки. В них видаляють дно, затим ємність встановлюють на металевий лист, поклавши його на опору з цеглин. Недоліком такого пристосування є те, що кожного разу, коли потрібно розпалити багаття, ємність потрібно зняти з листа, потім знову встановити на те саме місце, але вже з нахилом, щоб у повітря, яке підтримує горіння, не було перешкоди. У вітряну погоду за такої «технології» з піддона здувається попіл, а у дощ він промокає і втрачає свої корисні властивості.

При використанні подібних пристосувань після незначного вдосконалення можна уникнути перелічених недоліків, водночас посиливши тягу повітря, інтенсифікувавши горіння відходів і гарантувавши екогасіння, аби убезпечитись від необачного поширення вогню. Досягається це завдяки встановленню під ємністю перфорованої вставки — решітки-колосника замість дна, а також поворотної кришки над самою ємністю з кутом нахилу, який регулюється. У такому пристосуванні можна спалювати відходи й у дощову погоду, не втрачаючи попелу. Після затухання вогню попіл, охолоджуючись при закритій кришці, не потребує нагляду, не намокає. За рахунок решітки-колосника увесь непотріб добре перегоряє, попіл не містить недопалених решток.