Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49574

Непрохані гості на капусті

ІНОДІ створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Але це не так. І не варто лише через них здаватись і відмовлятися від вирощування капусти. А потрібно застосовувати сучасні засоби захисту, які надійно позбавлять городину від шкідливих комах.

Мало не з перших днів після висадження у відкритий ґрунт на всі види капусти зазіхають хрестоцвіті блішки, попелиці, слимаки, міль, гусінь білянки, білокрилки.

Попелиця — дрібні сисні комахи, які трапляються колоніями майже на кожній ділянці. На рештках рослин шкідники капусти відкладають яйця, з яких навесні вилуплюються нові покоління. Зовнішні ознаки ушкодження попелицями — пожовтіння та скручування листя, ослаблення і загибель рослин. Вони також їдять листя всіх хрестоцвітих — редиски, редьки, ріпи.

Хрестоцвіті блішки — дрібні шкідники капусти, про наявність яких можна дізнатися за дрібними дірками на листі. Вони вилуплюються ранньою весною і, окрім капусти, люблять поласувати ще й редискою. Ці чорні жучки поступово перетворюють листя на мереживо, від чого рослини слабнуть і гинуть.

Слимаки — слизькі молюски, родичі равликів, які вилуплюються на початку червня і відразу шукають соковитий корм. Шкідники капусти обожнюють листя молодих качанів. Їх досить важко позбутися, тому озброюйтесь пастками або препаратами.

Капустяна муха відкладає яйця у вкорочене стебло чи листя, а личинки, які вилупились, виїдають їх ізсередини. Також вона винна в ушкодженні коренеплодів редиски. Якщо личинки вилупилися в молодих стеблах, є великий ризик, що вся рослина загине.

Капустяна міль — метелик, який зовні дуже нагадує хатню міль. Він відкладає яйця на листочках, з яких вилуплюються зелені гусениці завдовжки до 1 см. Шкідники капусти вгризаються в тканину листків і проробляють у ній ходи, а трохи згодом заляльковуються і перетворюються на міль. За літо може відродитися близько п’яти поколінь молі.

Капустяна совка — коричневий метелик із розмахом крил до 5 см, який нагадує велику міль. Із відкладених на нижньому боці листків яєць вилуплюються коричневі гусениці. Ці шкідники капусти теж харчуються листям.

Білан — білий метелик, на крильцях якого є чорні цятки. Його жовтувато-зелені гусениці з чорними цятками харчуються капустою, іноді залишаючи від неї самі прожилки.

Білокрилка — дрібна комашка з білими крильцями, трохи більша за попелицю. Останніми роками цілі райони потерпають від спалахів нашестя білокрилки на капусті та помідорах. Один метелик відкладає приблизно 300 яєць, і за кілька днів листя буває вкрите суцільним шаром комах, які висмоктують сік. Таке масове розмноження зазвичай трапляється в загущених посадках.

Головні агротехнічні заходи — перекопування ґрунту та знищення бур’янів як тимчасових «домівок» для непроханих гостей. Також важливі полив і прорідження посадок.

У боротьбі із шкідниками капусти досить актуальними є народні засоби. Щоправда, доводиться вдаватися до них частіше і дотримуватися ретельного графіка обробок насаджень.

Перший спосіб, якому вже дуже багато років, — обробка попелом. Часточки попелу забивають дихальні органи шкідників капусти, спричиняючи загибель останніх. Попіл допомагає від попелиць, білокрилок, блішок, молі. Робіть опилювання раз на кілька днів.

На другому місці — мильні розчини (господарське мило або засіб для миття посуду). Листя зі шкідниками мийте губкою з милом, яке утворює плівку й також забиває дихальні шляхи комах. Засіб підходить проти попелиць, білокрилки.

Обробляйте грядки настоями гірких трав (чистотілу, полину, пижма, тютюну). Це також частково допоможе вам від напасті. Готують настій за рецептом: 500 г свіжої трави заливають окропом, витримують кілька годин і потім доливають до 10 л води.

Обприскуйте настоєм часнику (близько кілограма зубків, стрілок та стебел на 10 л води, настоювати добу). Він відлякує більшість ворогів капусти на грядках.

Гинуть комахи і гусінь, що люблять поласувати на дурничку, і від розчину оцту (15 мл на 1 л води) або кока-коли (1:1).

Утім, народні засоби добре застосовувати для профілактики, а от коли шкідники капусти масово заражають насадження, доведеться вдаватися до їх захисту за допомоги професійних препаратів.

Дуже дієвий препарат Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води на 1 сотку).

При формуванні головок ефективно обробляти комбінацією Антигусінь і Самшит.

Після появи другого покоління метеликів (приблизно із середини липня) застосовуйте препарат АТО Жук.

Від слимаків розкладайте принади з пивом, збирайте їх вручну або розсипайте у міжряддях гранули препарату Авангард А, Антислимак.