Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49568

  • Ну і ну!

«Цар, просто Цар»

Галина ВЕРНИГОРА.

У СІМ’Ї щаслива подія — народилася дитина. Вибір для неї імені є правом батьків. За даними Мін’юсту, більшість татусів і матусь віддають перевагу звичним для краю і національних традицій іменам. Так, у першому півріччі 2021 року найпопулярнішими іменами новонароджених дівчаток стали Анна, Софія, Марія, Вікторія, Дар’я, Вероніка, Поліна; хлопчиків — Артем, Олександр, Максим, Богдан, Назар, Дмитро.

Щоправда, вистачає й таких батьків, які вирішили виявити оригінальність у виборі імені для свого малюка. Серед рідкісних чоловічих імен першого півріччя 2021 року такі: Ахіллес, Ізмаїл, Принц, Одіссей, Тамерлан, Осман, Соломон, Еней, Цар, Мойсей, Рожден, Варфоломій, Куонг Кионг, Сулейман, Ксенофонт, Златослав. Серед жіночих — Октавія, Феліція, Меліса, Божена, Весняна, Камільєна, Кассандра, Мальвіна, Санта, Квітослава, Сапфіра, Тіша, Юнона, Афіна, Есмеральда, Мадонна, Жасмін, Іскра, Златослава, Квітка, Імпєрія, Росінка, Флорентіна, Герда, Мелодісон, Іллінка, Аврора.

До речі, за останні кілька років судам у різних країнах світу не раз доводилося втручатися в родинні справи і оскаржувати вибір батьків. Так, у Франції заборонили ім’я Нутелла, у Великій Британії — Ціанід, а в Новій Зеландії ухвалили рішення взяти під опіку соціальної служби дівчинку, яку батьки назвали «Талула з Гавайських островів, яка танцює хулу», чиновники мали обрати для неї звичайне ім’я.

У деяких державах правила найменування дитини закріплені законодавчо. В Ісландії, наприклад, батьки мають обирати ім’я із затвердженого урядом списку, у Німеччині воно повинно чітко вказувати на стать дитини.