Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49564

  • Хліб України

«Моргунівські» сорти не підводять

Микола ЮРЧИШИН.

Україна жнивує. За прогнозами Мінагрополітики, валовий збір зерна пшениці очікується в межах 30 мільйонів тонн. Це рекордний показник за 30 років незалежності держави.

 ЩЕДРИЙ урожай озимої пшениці видався цього літа в господарствах, де висівалися сорти, виведені науковцями Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, який упродовж багатьох років очолює славетний учений, академік Герой України Володимир Васильович Моргун.

Ось кілька електронних листів, які надійшли на його адресу.

«Шановний Володимире Васильовичу, — пише заступник директора СТОВ «Інгулець» із Новодмитрівки Великоолександрівського району Херсонщини В. В. Наріжний. — Радий повідомити, що у 2021 році використовували у виробництві сорти озимої пшениці селекції інституту, який Ви очолюєте. Це Порадниця, Феофанія, Софія Київська, Астарта та Новосмуглянка. Вони порадували врожаями від 59,7 до 72,5 центнера з гектара. Рівень урожайності кожного з них нинішнього року перевищено на 6 центнерів. Такого у нас ще не було».

Задоволений «моргунівськими» сортами директор Черкаської державної сільськогосподарської станції, що у місті Сміла на Черкащині, Олександр Васильович Демиденко. Рекордний урожай поточного літа одержали від Перлини Поділля, Астарти, Новосмуглянки, Феофанії та Городниці. Він становив від 4,7 до 6,1 тонни з гектара.

Поділився приємною новиною із керівництвом ІФРГ директор ПСП «Україна» із села Криничне Устинівського району Кіровоградщини Володимир Анатолійович Петренко. Сорт Новосмуглянка, який вирощувавсь у їхньому господарстві на площі 100 гектарів, побив усі нинішні рекорди. Його врожайність сягнула 10-11 тонн із гектара, а якість збіжжя відповідала показникам другого класу. До речі, науковці високо оцінили якість зерна Новосмуглянки. Воно містить 13,2-14 відсотка білка та 28,6-31,3 відсотка сирої клейковини. Сорт зарахований до сильних пшениць.

Тож пишатися вченим Інституту фізіології рослин і генетики є чим.

Нагадаємо, протягом багаторічної і наполегливої наукової діяльності академіка НАН України В. В. Моргуна зі співавторами створено понад 170 зареєстрованих сортів і гібридів сільськогосподарських рослин. Їх наукова новизна закріплена 284 авторськими свідоцтвами і патентами. До Державного реєстру сортів рослин України, придатних до поширення в Україні та за її межами, внесено 150 сортів і гібридів польових культур. Виведені співробітниками інституту сорти та гібриди злакових культур понад 43 роки висіваються на полях України, країн близького і далекого зарубіжжя. Нині сорти озимої пшениці, створені в інституті, вирощуються в Україні на площі близько 2 млн га, що становить 30 відсотків усіх посівів цієї культури, а валовий збір збіжжя щороку повністю задовольняє потребу держави у продовольчому зерні пшениці, що є вагомим внеском у гарантування продовольчої безпеки країни. Економічний ефект від їх вирощування становить 6,7 млрд гривень щороку. З ініціативи академіка В. В. Моргуна при інституті створений і працює «Клуб 100 центнерів», який є школою новітніх агротехнологій.

Аграрії України, опановуючи інноваційні розробки провідних установ держави, в тому числі й ІФРГ, зарубіжних партнерів, нинішнього року забезпечать валовий збір зернових в Україні в межах 80 мільйонів тонн. У цьому певен заступник директора інституту академік НААН України Микола Микитович Гаврилюк.