Вівторок, 10 серпня 2021 року № 59 (19907)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19907/print.php?n=49557

  • З приводу

Вчителі на заробітках

Олег Григоренко.

В українських школярів відпочинок, щаслива пора. Тим часом чимало їхніх учителів усі канікули гарують до сьомого поту. Вони на заробітках. І не лише в Україні, а й за кордоном, зокрема в Польщі…

ТЕ, що на початку літа багато українців, у тому числі педагогів, їдуть за кордон у пошуках сезонної роботи, вже не дивина. Як відомо, зарплати в наших «сіячів розумного, доброго, вічного» такі, що вони змушені підробляти задля утримання родини. Але от що цікаво: саме цього року кількість українських учителів, які, щойно закінчився навчальний рік, виїхали на заробітки до Польщі на увесь літній час, порівняно з 2020-м істотно зросла — аж на 15%. Таку інформацію опублікував аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, яка не перший рік проводить дослідження адаптації та намірів подальшої інтеграції трудових мігрантів з України, що працюють у Польщі.

Наші шкільні педагоги-предметники становлять близько 5% від загального числа легальних трудових мігрантів, які їдуть на літню роботу до Польщі. За словами працівників компаній із працевлаштування, зазвичай уже наприкінці квітня — на початку травня вчителі починають цікавитись вакансіями, активно надсилають запити. І, щойно закінчується навчальний рік, відразу ж виїжджають працювати до поляків, де й трудяться до самого кінця серпня. Часом навіть до 30-го числа цього місяця.

Як повідомляє директорка департаменту рекрутації Gremi PersonaАнна Джоболда, педагоги найчастіше шукають вакансії, де можна швидко і добре заробити в літній сезон. Готові братися за будь-яку роботу, аби лиш добре платили. Найчастіше вони працевлаштовуються на підприємства харчової промисловості (м’ясокомбінати, рибозаводи, кондитерські фабрики), заводи електроніки, логістичні склади, в готелі та ресторани, де потрібні працівники в туристичний сезон. У середньому український учитель може заробити в Польщі за три місяці канікул суму в злотих, що еквівалентна 3-5 тисячам доларів. «У нас був випадок, коли дві вчительки з Київщини приїхали працювати покоївками в готель на літо. Дуже сумлінно трудились, їм гарно заплатили. А тепер уже щороку в сезон педагоги мало не всією їхньою школою трудяться в цьому ж готелі», — повідала Анна Джоболда.

Щодо вчительських заробітків за кордоном, то названа сума тримісячного гарування на м’ясокомбінаті чи ще десь у Польщі якраз збігається з тією, яку під час передвиборної кампанії команда Президента Володимира Зеленського пообіцяла нашим педагогам — щоправда, як місячну зарплату. Сьогодні, згадуючи цю політичну побрехеньку новоспечених «слуг народу», вчителі можуть хіба що тихо просльозитись. Особливо ті, хто і в літні канікули в поті чола увихався на заробітках. Бо не вистачає на життя. До відома: середня заробітна плата українського освітянина у квітні 2021 року (а саме тоді вчителі вже посилали запити на роботу в рекрутингові агенції) становила 10 859 гривень. А цифра зарплатної «мінімалки» дорівнювала «аж» 4859 гривень. І справді, як тут не замислитись про бодай якийсь підробіток?

Між іншим, наші студенти також використовують літній період для поїздок до Польщі на заробітки. Однак на відміну від учителів цікавляться роботою з меншим фізичним навантаженням. Зокрема, молодь обирає працю на заводах електроніки, складах одягу, на виробництвах із виготовлення будівельних матеріалів, офіціантами у сфері гостинності (готелі, кафе, ресторани). В середньому студент заробляє за літо в цій сусідній країні 2,5-4 тисячі доларів.

Загалом, за результатами дослідження аналітичного центру Gremi Personal, 28,4% українців, які працюють у Польщі, мають вищу освіту, 48% — професійно-технічну і 16% є працівниками розумової праці (освіта, інженерія, IT, медицина). Однак більшість наших співвітчизників у цій країні працюють на рівні нижче своєї кваліфікації. Бо вдома не мають змоги заробляти на гідне життя.