Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Хліб України

«Моргунівські» сорти не підводять

Микола ЮРЧИШИН.

Україна жнивує. За прогнозами Мінагрополітики, валовий збір зерна пшениці очікується в межах 30 мільйонів тонн. Це рекордний показник за 30 років незалежності держави.

 ЩЕДРИЙ урожай озимої пшениці видався цього літа в господарствах, де висівалися сорти, виведені науковцями Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, який упродовж багатьох років очолює славетний учений, академік Герой України Володимир Васильович Моргун.

Ось кілька електронних листів, які надійшли на його адресу.

«Шановний Володимире Васильовичу, — пише заступник директора СТОВ «Інгулець» із Новодмитрівки Великоолександрівського району Херсонщини В. В. Наріжний. — Радий повідомити, що у 2021 році використовували у виробництві сорти озимої пшениці селекції інституту, який Ви очолюєте. Це Порадниця, Феофанія, Софія Київська, Астарта та Новосмуглянка. Вони порадували врожаями від 59,7 до 72,5 центнера з гектара. Рівень урожайності кожного з них нинішнього року перевищено на 6 центнерів. Такого у нас ще не було».

Задоволений «моргунівськими» сортами директор Черкаської державної сільськогосподарської станції, що у місті Сміла на Черкащині, Олександр Васильович Демиденко. Рекордний урожай поточного літа одержали від Перлини Поділля, Астарти, Новосмуглянки, Феофанії та Городниці. Він становив від 4,7 до 6,1 тонни з гектара.

Поділився приємною новиною із керівництвом ІФРГ директор ПСП «Україна» із села Криничне Устинівського району Кіровоградщини Володимир Анатолійович Петренко. Сорт Новосмуглянка, який вирощувавсь у їхньому господарстві на площі 100 гектарів, побив усі нинішні рекорди. Його врожайність сягнула 10-11 тонн із гектара, а якість збіжжя відповідала показникам другого класу. До речі, науковці високо оцінили якість зерна Новосмуглянки. Воно містить 13,2-14 відсотка білка та 28,6-31,3 відсотка сирої клейковини. Сорт зарахований до сильних пшениць.

Тож пишатися вченим Інституту фізіології рослин і генетики є чим.

Нагадаємо, протягом багаторічної і наполегливої наукової діяльності академіка НАН України В. В. Моргуна зі співавторами створено понад 170 зареєстрованих сортів і гібридів сільськогосподарських рослин. Їх наукова новизна закріплена 284 авторськими свідоцтвами і патентами. До Державного реєстру сортів рослин України, придатних до поширення в Україні та за її межами, внесено 150 сортів і гібридів польових культур. Виведені співробітниками інституту сорти та гібриди злакових культур понад 43 роки висіваються на полях України, країн близького і далекого зарубіжжя. Нині сорти озимої пшениці, створені в інституті, вирощуються в Україні на площі близько 2 млн га, що становить 30 відсотків усіх посівів цієї культури, а валовий збір збіжжя щороку повністю задовольняє потребу держави у продовольчому зерні пшениці, що є вагомим внеском у гарантування продовольчої безпеки країни. Економічний ефект від їх вирощування становить 6,7 млрд гривень щороку. З ініціативи академіка В. В. Моргуна при інституті створений і працює «Клуб 100 центнерів», який є школою новітніх агротехнологій.

Аграрії України, опановуючи інноваційні розробки провідних установ держави, в тому числі й ІФРГ, зарубіжних партнерів, нинішнього року забезпечать валовий збір зернових в Україні в межах 80 мільйонів тонн. У цьому певен заступник директора інституту академік НААН України Микола Микитович Гаврилюк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове