Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Вчителі на заробітках

Олег Григоренко.

В українських школярів відпочинок, щаслива пора. Тим часом чимало їхніх учителів усі канікули гарують до сьомого поту. Вони на заробітках. І не лише в Україні, а й за кордоном, зокрема в Польщі…

ТЕ, що на початку літа багато українців, у тому числі педагогів, їдуть за кордон у пошуках сезонної роботи, вже не дивина. Як відомо, зарплати в наших «сіячів розумного, доброго, вічного» такі, що вони змушені підробляти задля утримання родини. Але от що цікаво: саме цього року кількість українських учителів, які, щойно закінчився навчальний рік, виїхали на заробітки до Польщі на увесь літній час, порівняно з 2020-м істотно зросла — аж на 15%. Таку інформацію опублікував аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, яка не перший рік проводить дослідження адаптації та намірів подальшої інтеграції трудових мігрантів з України, що працюють у Польщі.

Наші шкільні педагоги-предметники становлять близько 5% від загального числа легальних трудових мігрантів, які їдуть на літню роботу до Польщі. За словами працівників компаній із працевлаштування, зазвичай уже наприкінці квітня — на початку травня вчителі починають цікавитись вакансіями, активно надсилають запити. І, щойно закінчується навчальний рік, відразу ж виїжджають працювати до поляків, де й трудяться до самого кінця серпня. Часом навіть до 30-го числа цього місяця.

Як повідомляє директорка департаменту рекрутації Gremi PersonaАнна Джоболда, педагоги найчастіше шукають вакансії, де можна швидко і добре заробити в літній сезон. Готові братися за будь-яку роботу, аби лиш добре платили. Найчастіше вони працевлаштовуються на підприємства харчової промисловості (м’ясокомбінати, рибозаводи, кондитерські фабрики), заводи електроніки, логістичні склади, в готелі та ресторани, де потрібні працівники в туристичний сезон. У середньому український учитель може заробити в Польщі за три місяці канікул суму в злотих, що еквівалентна 3-5 тисячам доларів. «У нас був випадок, коли дві вчительки з Київщини приїхали працювати покоївками в готель на літо. Дуже сумлінно трудились, їм гарно заплатили. А тепер уже щороку в сезон педагоги мало не всією їхньою школою трудяться в цьому ж готелі», — повідала Анна Джоболда.

Щодо вчительських заробітків за кордоном, то названа сума тримісячного гарування на м’ясокомбінаті чи ще десь у Польщі якраз збігається з тією, яку під час передвиборної кампанії команда Президента Володимира Зеленського пообіцяла нашим педагогам — щоправда, як місячну зарплату. Сьогодні, згадуючи цю політичну побрехеньку новоспечених «слуг народу», вчителі можуть хіба що тихо просльозитись. Особливо ті, хто і в літні канікули в поті чола увихався на заробітках. Бо не вистачає на життя. До відома: середня заробітна плата українського освітянина у квітні 2021 року (а саме тоді вчителі вже посилали запити на роботу в рекрутингові агенції) становила 10 859 гривень. А цифра зарплатної «мінімалки» дорівнювала «аж» 4859 гривень. І справді, як тут не замислитись про бодай якийсь підробіток?

Між іншим, наші студенти також використовують літній період для поїздок до Польщі на заробітки. Однак на відміну від учителів цікавляться роботою з меншим фізичним навантаженням. Зокрема, молодь обирає працю на заводах електроніки, складах одягу, на виробництвах із виготовлення будівельних матеріалів, офіціантами у сфері гостинності (готелі, кафе, ресторани). В середньому студент заробляє за літо в цій сусідній країні 2,5-4 тисячі доларів.

Загалом, за результатами дослідження аналітичного центру Gremi Personal, 28,4% українців, які працюють у Польщі, мають вищу освіту, 48% — професійно-технічну і 16% є працівниками розумової праці (освіта, інженерія, IT, медицина). Однак більшість наших співвітчизників у цій країні працюють на рівні нижче своєї кваліфікації. Бо вдома не мають змоги заробляти на гідне життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове