Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Консервація огірків із порічками

Класичний рецепт без оцту

Які б закрутки не робили на зиму запасливі господині, незмінними серед них є огірки. Щоб консервація була не тільки смачною, а й корисною, можна відійти від звичних рецептів маринування з використанням оцту і замінити його ягодами і соком порічок. Саме червона смородина, що є джерелом вітамінів, з успіхом замінює оцет. Огірки з порічками виходять надзвичайно ароматними, пікантними і підходять для частування дітей.

За цим рецептом потрібно мало інгредієнтів, приготування швидке і легке.

Отже, складники: огірки засолювальних сортів (вельми підходить Ніжинський); свіжі або заморожені плоди порічки; гвоздика — два суцвіття; часник — два зубки; листя вишні та хрону — по дві-три штуки кожного; духмяний перець — три штуки; суцвіття кропу.

Для заливки: питна вода; гранульована сіль.

Огірки слід відсортувати, намагаючись дібрати однакові за розміром, помити і залишити в холодній воді на кілька годин.

Порічки промити, можна використовувати грона плодів разом із зеленими гілочками.

На дно помитих літрових банок покласти часник, вишневе листя, листя хрону, гвоздику і духмяний перець. Укласти огірки і ягоди, чергуючи шари по вінця банки. Поверх огірків викласти парасольки кропу.

На один літр розсолу взяти дві повні столові ложки гранульованої солі, поставити ємність із маринадом на плиту і дати закипіти. Киплячу заливку влити в банки з огірками.

Поставити банки в ємність із водою і стерилізувати не менше 10 хв. після закипання розсолу літрові слоїки, трилітрові — 15-20 хв. Відразу ж закатати кришками, перевернути банки доверху дном, укутати.

Зберігати консервацію в темному прохолодному місці, найкраще в підвалі або коморі. Цей рецепт консервації не вимагає використання цукру.

Із пряними травами

Пряного смаку і надзвичайного аромату набувають огірочки, якщо використовувати різні приправи.

Окрім вищеперерахованих складників, слід додати пучки естрагону; цибулю ріпчасту; лаврове листя; чорний перець горошком.

У маринад разом із сіллю додають цукор — на літр води по столовій ложці того й іншого.

Огірки добре промити і залишити, щоб підсохли.

Кетяги порічок помити, очистити від гілочок і листя, трохи обсушити.

Почищену цибулю нарізати півкільцями. Кожен зубок часнику розрізати на дві-три частини.

Літрові банки необхідно заздалегідь простерилізувати і обсушити. На дно кожної укласти спеції — по гілочці кропу і естрагону, два бутони гвоздики, два-три лаврових листки, три-чотири горошини чорного перцю. Зверху викласти два-три кілечка цибулі й пару шматочків часнику. Укладати огірки, кожний шар пересипаючи жменею ягід.

Розсіл має покипіти кілька хвилин, потім ним заливають банки з огірками.

Далі — як у попередньому рецепті: стерилізуємо й т. ін.

Маленькі гострі

Відбирають маленькі огірки сорту Корнішон або іншого сорту, але в цій стадії; грона порічок; насіння кропу та гірчиці; стручки пекучого перцю; листя вишні та смородини; пучки естрагону і розмарину.

Для заливки потрібні цукор і сіль, яблучний або винний оцет.

Промити огірки і замочити на годину-другу в чистій холодній воді.

Промиту смородину трохи підсушити.

На дно стерилізованих слоїків викласти два-три вишневих і смородинових листочки, по половині чайної ложки насіння кропу та гірчиці, по гілочці розмарину і естрагону та два-три тонких кружальця пекучого перцю. На зелень і спеції викласти жменю червоних ягід. Заповнити банку огірочками, зверху теж засипати жменю порічок.

Для заливки на літр води всипати по дві столові ложки солі й цукрового піску. На сильному вогні довести заливку до кипіння і витримати на плиті кілька хвилин. У знятий з вогню розсіл влити яблучний або винний оцет (20 г на літр маринаду) і все разом ще раз закип’ятити.

Киплячим розсолом залити огірки, накрити кришками і залишити на 15 хв. Злитий з банок розсіл повторно закип’ятити і знову залити огірки. Повторити таку маніпуляцію тричі. Після третього заливання розсолом банки з огірками закатують стерилізованими кришками і, перевернувши консервацію догори дном, укутують ковдрою і залишають на добу-дві до повного остигання.

Насіння гірчиці є додатковим консервантом, з ним заготовки довше зберігаються. Тим, хто любить дуже гострі огірочки, можна дати пекучого перцю більше.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове