Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому осипаються сливи

ДО ТОГО ЧАСУ, як сливи поспіють, вони починають осипатися.

Щоб розібратись і зрозуміти причину втрати врожаю, слід вивчити опалі плоди. У разі пошкодження м’якоті гусеницею причиною осипання зав’язі є ураження дерева сливовою плодожеркою або чорним пильщиком. Якщо ж м’якоть неушкоджена, без червоточин та інших негараздів, треба дослідити кісточку. Для цього її розколюють. Якщо там є товста личинка з маленькою чорною голівкою — це сливова товстоніжка.

В цю пору заходами боротьби від названих шкідників є ретельне збирання і знищення опалих плодів на вогнищі або закопування їх якомога глибше й утрамбування землі, аби не допустити подальшого розмноження шкідників.

Якщо явні ознаки ушкодження шкідниками відсутні, то, можливо, причиною осипання плодів став брак вологи. У сливи коренева система розгалужується у верхньому шарі ґрунту, і дерева вельми потерпають спекотної погоди.

Окрім того, без води деякі поживні речовини, що містяться в ґрунті, стають недоступними для дерева. Насамперед недоступним стає азот. Дивно, що цей елемент потрібний культурі в період достигання плодів. А все тому, що саме водночас із дозріванням сливок відбувається закладання квіткових бруньок для врожаю наступного року. Тож заради майбутнього врожаю дерево здатне позбутися плодів цього року.

В такому разі необхідно полити фруктове з розрахунку 10 л води на метр квадратний пристовбурного круга. Для поливу доцільно з допомогою лома проробити канали, з силою заглиблюючи його в землю, або ж крізь закопані відрізки труб у пристовбурному крузі. В такий спосіб зволожується ґрунт всередині, а не поверхня, де ростуть самі бур’яни.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове