Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гомоз, або витікання камеді

СЕРЕД літа абрикоси, сливи, вишні починають «плакати» — з гілок та розвилок витікає липка густа рідина, яка згодом твердіє.

Це неінфекційне захворювання (гомоз, або витікання камеді) поширене на всіх кісточкових. Дається взнаки звичайно на рослинах, що постраждали після несприятливої зимівлі, або на уражених грибними хворобами (клястероспоріозом, моніліозом), особливо часто на ділянках з кислим і сильно зволоженим ґрунтом, а також після застосування високих доз добрив в умовах підвищеної вологості.

Витікання камеді сильно послаблює дерева та знижує їхню продуктивність, за хронічної форми вияву може спричинити відмирання окремих гілок, а згодом — загибель усього дерева.

Необхідно ретельно заліковувати рани, що виділяють камедь. Для цього їх зачищають до здорової тканини із захопленням 1-2 см, дезінфікують 3-відсотковим мідним або залізним купоросом і обробляють садовою замазкою.

Є й інший спосіб лікування гомозу. Уражену частину кори обережно зчищають садовим ножем, не зачіпаючи деревини. Смолу також видаляють. Потім промивають 3-відсотковим розчином мідного купоросу, а через два-три дні замазують пастою (одна частина мідного купоросу на чотири частини гашеного або дві частини негашеного вапна і 12 частин води).

Лікувати рани, з яких витікає камедь, можна і народним способом. Після зачищення їх дезінфікують 1-відсотковим розчином мідного купоросу, потім два-три рази з інтервалом 5-10 хвилин (у міру висихання) натирають свіжим листям щавлю і замазують садовим варом або нігроловою замазкою (70% нігролу і 30% добре просіяного пічного попелу).

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове