Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вогнище? Тільки безпечне

ГОРОДНИКАМ і садівникам майже постійно доводиться щось спалювати. Між фруктових дерев накопичуються сухі гілки, видалені під час огляду в смородини, аґрусу, малини. Не все гаразд і на грядках: трапляються заражені фітофторозом кущі картоплі, не вбережені від кили капустяні рослини... Всі ці відходи, як і бур’яни з достиглим насінням, підлягають знищенню. Нагромаджується й інший непотріб, отож час від часу доводиться вдаватися до очищення території. Найчастіше городні й садові рештки спалюють просто на землі або на металевому листі-піддоні. Не звертають уваги на те, що ґрунт од вогню втрачає родючість, а саме вогнище становить певну небезпеку, особливо в умовах спеки та сильного вітру. Губиться і значна частина попелу — цінного добрива.

Дбайливі господарі позбуваються непотребу по-іншому, застосовуючи різні пристосування. Найпростіші з них — це віджилі свій вік металеві бочки. В них видаляють дно, затим ємність встановлюють на металевий лист, поклавши його на опору з цеглин. Недоліком такого пристосування є те, що кожного разу, коли потрібно розпалити багаття, ємність потрібно зняти з листа, потім знову встановити на те саме місце, але вже з нахилом, щоб у повітря, яке підтримує горіння, не було перешкоди. У вітряну погоду за такої «технології» з піддона здувається попіл, а у дощ він промокає і втрачає свої корисні властивості.

При використанні подібних пристосувань після незначного вдосконалення можна уникнути перелічених недоліків, водночас посиливши тягу повітря, інтенсифікувавши горіння відходів і гарантувавши екогасіння, аби убезпечитись від необачного поширення вогню. Досягається це завдяки встановленню під ємністю перфорованої вставки — решітки-колосника замість дна, а також поворотної кришки над самою ємністю з кутом нахилу, який регулюється. У такому пристосуванні можна спалювати відходи й у дощову погоду, не втрачаючи попелу. Після затухання вогню попіл, охолоджуючись при закритій кришці, не потребує нагляду, не намокає. За рахунок решітки-колосника увесь непотріб добре перегоряє, попіл не містить недопалених решток.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове