Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Непрохані гості на капусті

ІНОДІ створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Але це не так. І не варто лише через них здаватись і відмовлятися від вирощування капусти. А потрібно застосовувати сучасні засоби захисту, які надійно позбавлять городину від шкідливих комах.

Мало не з перших днів після висадження у відкритий ґрунт на всі види капусти зазіхають хрестоцвіті блішки, попелиці, слимаки, міль, гусінь білянки, білокрилки.

Попелиця — дрібні сисні комахи, які трапляються колоніями майже на кожній ділянці. На рештках рослин шкідники капусти відкладають яйця, з яких навесні вилуплюються нові покоління. Зовнішні ознаки ушкодження попелицями — пожовтіння та скручування листя, ослаблення і загибель рослин. Вони також їдять листя всіх хрестоцвітих — редиски, редьки, ріпи.

Хрестоцвіті блішки — дрібні шкідники капусти, про наявність яких можна дізнатися за дрібними дірками на листі. Вони вилуплюються ранньою весною і, окрім капусти, люблять поласувати ще й редискою. Ці чорні жучки поступово перетворюють листя на мереживо, від чого рослини слабнуть і гинуть.

Слимаки — слизькі молюски, родичі равликів, які вилуплюються на початку червня і відразу шукають соковитий корм. Шкідники капусти обожнюють листя молодих качанів. Їх досить важко позбутися, тому озброюйтесь пастками або препаратами.

Капустяна муха відкладає яйця у вкорочене стебло чи листя, а личинки, які вилупились, виїдають їх ізсередини. Також вона винна в ушкодженні коренеплодів редиски. Якщо личинки вилупилися в молодих стеблах, є великий ризик, що вся рослина загине.

Капустяна міль — метелик, який зовні дуже нагадує хатню міль. Він відкладає яйця на листочках, з яких вилуплюються зелені гусениці завдовжки до 1 см. Шкідники капусти вгризаються в тканину листків і проробляють у ній ходи, а трохи згодом заляльковуються і перетворюються на міль. За літо може відродитися близько п’яти поколінь молі.

Капустяна совка — коричневий метелик із розмахом крил до 5 см, який нагадує велику міль. Із відкладених на нижньому боці листків яєць вилуплюються коричневі гусениці. Ці шкідники капусти теж харчуються листям.

Білан — білий метелик, на крильцях якого є чорні цятки. Його жовтувато-зелені гусениці з чорними цятками харчуються капустою, іноді залишаючи від неї самі прожилки.

Білокрилка — дрібна комашка з білими крильцями, трохи більша за попелицю. Останніми роками цілі райони потерпають від спалахів нашестя білокрилки на капусті та помідорах. Один метелик відкладає приблизно 300 яєць, і за кілька днів листя буває вкрите суцільним шаром комах, які висмоктують сік. Таке масове розмноження зазвичай трапляється в загущених посадках.

Головні агротехнічні заходи — перекопування ґрунту та знищення бур’янів як тимчасових «домівок» для непроханих гостей. Також важливі полив і прорідження посадок.

У боротьбі із шкідниками капусти досить актуальними є народні засоби. Щоправда, доводиться вдаватися до них частіше і дотримуватися ретельного графіка обробок насаджень.

Перший спосіб, якому вже дуже багато років, — обробка попелом. Часточки попелу забивають дихальні органи шкідників капусти, спричиняючи загибель останніх. Попіл допомагає від попелиць, білокрилок, блішок, молі. Робіть опилювання раз на кілька днів.

На другому місці — мильні розчини (господарське мило або засіб для миття посуду). Листя зі шкідниками мийте губкою з милом, яке утворює плівку й також забиває дихальні шляхи комах. Засіб підходить проти попелиць, білокрилки.

Обробляйте грядки настоями гірких трав (чистотілу, полину, пижма, тютюну). Це також частково допоможе вам від напасті. Готують настій за рецептом: 500 г свіжої трави заливають окропом, витримують кілька годин і потім доливають до 10 л води.

Обприскуйте настоєм часнику (близько кілограма зубків, стрілок та стебел на 10 л води, настоювати добу). Він відлякує більшість ворогів капусти на грядках.

Гинуть комахи і гусінь, що люблять поласувати на дурничку, і від розчину оцту (15 мл на 1 л води) або кока-коли (1:1).

Утім, народні засоби добре застосовувати для профілактики, а от коли шкідники капусти масово заражають насадження, доведеться вдаватися до їх захисту за допомоги професійних препаратів.

Дуже дієвий препарат Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води на 1 сотку).

При формуванні головок ефективно обробляти комбінацією Антигусінь і Самшит.

Після появи другого покоління метеликів (приблизно із середини липня) застосовуйте препарат АТО Жук.

Від слимаків розкладайте принади з пивом, збирайте їх вручну або розсипайте у міжряддях гранули препарату Авангард А, Антислимак.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове