П’ятниця, 30 липня 2021 року № 56 (19904)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19904/print.php?n=49470

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Шавлія

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЛІКУВАЛЬНІ властивості цієї рослини відомі здавна. У плодах шавлії — до 25 відсотків жирної олії, яка представлена передусім гліцеридами лінолевої кислоти. Цінними вважаються і натуральні кислоти: нікотинова, кавова, хлорогенова і фумарова.

У складі лікарської рослини є фітогормони, схожі за будовою з естрогенами — головними гормонами жіночого здоров’я і молодості. Тому вважається, що шавлія здатна врегульовувати гормональний фон. Медики різних поколінь виписують препарати шавлії жінкам із безпліддям, гінекологічними недугами, у період клімаксу. У складі рослини сильні протизапальні компоненти, які справляють благотворний вплив на проблемну шкіру (суху, що лущиться). Використовувати рослину з метою омолодження шкіри можна всім жінкам починаючи з 37-40 років. Маски на основі шавлії можуть розгладити перші зморшки. І за це теж потрібно дякувати фітогормонам, які сприяють дермальному оновленню. Щодо лікування безпліддя, то в цьому можуть допомогти тільки комплексні заходи. Головне — дотримуватися рецептури і не замінювати основної лінії терапії лікуванням травами.

Трапляється, грудне вигодовування час завершувати, а зробити це іноді непросто. Тоді в пригоді може стати відвар тієї ж шавлії. Є, безумовно, і спеціальні пігулки, але не всі жінки готові пити синтетичні препарати для припинення лактації.

Ванночки з шавлією при циститі творять дива. Звичайно, сподіватися на те, що рослина зможе впоратися з бактеріальним циститом, не варто. Проте чимало жінок, які діляться досвідом лікування таких проблем, запевняють: саме ванночки з додаванням відвару шавлії істотно знизили частоту випадків циститу. Лікувальний відвар, охолоджений до температури тіла, може допомогти позбутися молочниці.

Після виснажливої сесії, річного звіту, значних інтелектуальних навантажень організм потребує відновлення. І чай із шавлією буде прекрасним засобом для «перезавантаження».

Заварювати шавлію є сенс не тільки жінкам, а й чоловікам. Підвищити рівень тестостерону, поліпшити якість сперми, адже й у цьому ділі шавлія — незамінний засіб.

Посилення лібідо. З різних причин потенція знижується. Не завжди це виключно фізіологія, але без уваги такої делікатної проблеми не залишиш. Рецепти на основі шавлії справді повертають чоловічу силу. Потрібно лише звернутися до фітотерапевта, щоб розповів, які саме процедури слід виконувати.

Лікування сечостатевих інфекцій. Приймати препарати шавлії можна і в разі бактеріальних інфекцій сечостатевих шляхів.

Підвищення якості сперми. Буває так, що і жінка, і чоловік мають проблеми із зачаттям. Серйозних проблем обстеження не виявило, але бажана вагітність не настає. Тоді лікар може порадити подружжю схему, в якій будуть і для жінки, і для чоловіка виписані певні рецепти. І шавлія, безумовно, — у переліку рекомендацій.

Відвар із шавлії зазвичай готують на водяній бані. Цілющий засіб допомагає при запаленнях, бактеріальних інфекціях, застудних захворюваннях, гінекологічних проблемах і як продукт, який використовується в народній косметології. Відваром можна, наприклад, обполіскувати волосся — це значно оздоровлює його структуру і впливає на блиск і шовковистість. Рецепт відвару: 1-2 столові ложки сухої сировини висипати в невелику каструлю. Залити склянкою окропу, накрити кришкою. Налити окріп у велику каструлю. Поставити в цю ємність меншу каструлю із сировиною і на вогні нагрівати 15 хвилин. Зняти каструлю з вогню, остудити відвар. Процідити, віджати залишки, додати до рівного склянці об’єму. Зберігатися в холодильнику цей відвар може не більше доби. Перед уживанням підігріти. Його можна застосовувати для полоскань при хворобах горла, стоматитах, кровоточивості ясен. Він підійде і як лікувальна рідина для компресів, примочок, ванночок при геморої.

Цілющі властивості має і настій. Використовується для внутрішнього прийому, оскільки концентрація шавлії в ньому трохи менша. Отже, настій діятиме м’якше. Рецепт: столову ложку сухої трави залити склянкою окропу і настоювати 30-40 хвилин. Настій шавлії допоможе впоратися з кашлем. Приймати всередину цей засіб можна при шлункових болях, зниженій кислотності, проблемах із жовчним міхуром. При бронхіті настій п’ють як відхаркувальний засіб. Корисним буде він і при метеоризмі. Доза — 1-2 столові ложки (1-2 рази на день до їди).

Чудову лікувальну дію на організм справляє спиртова настоянка. Для цього 3 столові ложки сухого листя шавлії залити пів літра горілки. Ємність із сумішшю закрити кришкою, поставити в темне місце. Настоювати два тижні, час від часу збовтуючи. Процідити готовий продукт крізь марлю. Приймати настоянку по чайній ложці в день після їди. Загалом її використовують як засіб для очищення судин, профілактичний продукт при ризиках розвитку атеросклерозу. До речі, на основі спиртової настоянки фармкомпанії розробляють таблетки для розсмоктування і льодяники, які прекрасно справляються з хворобами горла.

Трав’яний чай із шавлією — чудовий засіб для зміцнення здоров’я, поліпшення пам’яті, психоемоційного відновлення. Для чаю 30 г сировини засипати в скляний (можна і глиняний) заварник. Шавлію в рівних пропорціях із улюбленим чорним або зеленим чаєм залити окропом (із розрахунку на склянку води — столова ложка збору) і настояти хвилин 10-15. За бажання можна додати мед. Такий напій зміцнює здоров’я та поліпшує пам’ять. У боротьбі із безсонням шавлію, м’яту і мелісу беруть у рівних пропорціях. З іншими травами шавлію не змішуйте, оскільки ефект може бути небажаний.

Олію з шавлії застосовують із косметичною метою як засіб боротьби з вуграми. Її додають у ванни, засоби для ополіскування і компреси. Щоб зробити компрес або примочку, в склянку кип’яченої охолодженої води додати 5 крапель ефірної олії. Компреси і примочки будуть дієві при ударах і розтягненнях, гематомах і суглобових болях різного походження.

Шавлія може дати фору багатьом травам, коли справа доходить до користі для здоров’я. Завдяки своїм властивостям вона була удостоєна звання «Трава року» Міжнародною асоціацією трав 2001 року. Оскільки вона має антимікробні та бактерицидні властивості, допомагає при застудних захворюваннях, при гастриті і коліті, запобігає діабету, лікує запалення лімфатичних вузлів, фурункульоз, хвороби шлунково-кишкового тракту, стоматит, гінгівіт та інші захворювання порожнини рота, справляє болетамівну дію, бореться з підвищеним потовиділенням, виводить токсини з організму, покращує стан шкіри, травлення, нормалізує тиск при схильності до зниженого, справляє судинорозширювальну дію, заспокоює і розслабляє, позбавляє почуття страху, допомагає при депресії, поліпшує пам’ять, подовжує молодість і красу, зміцнює волосся.

Попри користь шавлії не варто забувати просте правило життя — все в міру! Неодмінно потрібно раз і назавжди запам’ятати, що не можна нехтувати дозуванням настою, надмірний уміст шавлії в якому може призвести до алергії або важкого отруєння. Тому при регулярному вживанні рекомендується приймати засоби з цієї рослини не більш як три місяці, затим зробити перерву на 2-3 місяці.