Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Виставкова зала «Криниці»

«Українка»

Артстудія «Ліхтарик».

НА початку 20-го століття виникло культурно-мистецьке явище «бойчукізм», назване на честь засновника течії — Михайла Бойчука. «Бойчукісти» працювали у монументальному живописі та декоративно-прикладному мистецтві. 1909 року в Парижі Михайло Бойчук заснував майстерню неовізантійського мистецтва, яка стала початком його школи. Вона поєднувала українське фольклорне образотворче мистецтво і церковне мистецтво Візантії.

Сам же Михайло Бойчук разом із учнями став представником Розстріляного відродження.

Але все починалось значно оптимістичніше. Михайло навчався малярству у Львові, де познайомився з митрополитом Андреєм Шептицьким, за допомоги якого поїхав навчатися у Віденську академію мистецтв, потім у Краківську, Мюнхенську та зрештою на кілька років оселяється в Парижі. Тут він створює власний мистецький осередок. Бойчук глибоко вивчає європейське і народне українське мистецтво, сер­йозно цікавиться візантійською історією та мистецтвом.

Після повернення до Львова та Першої світової війни Михайла Бойчука відправляють у заслання. А 1917-го він бере участь у створенні Української академії мистецтв. У Києві займається реставрацією робіт із колекції Богдана та Варвари Ханенків. 1919-го запропонував метод закріплення фресок у Софійському соборі.

Та творчі пошуки і політичні погляди були не до вподоби керівництву країни. В 1926-1927 рр. Бойчук подорожує в Німеччину, Францію й Італію, а після повернення його звинувачують у шпигунстві та заарештовують. 1936 року Бойчука разом з учнями розстрілюють. Але цим трагедія не закінчується. Фрески Бойчука терміново тинькують, мозаїки збивають, станкові картини знищують.

У роботі «Українка» (початок 1910 р.) Бойчук зображує жінку у візантійській манері, зі спрощеними рисами обличчя. Її очі, ніс та брови створюють архітектуру обличчя. Колір обличчя також нагадує іконописну манеру. Вони наче висічені з каменю. Біла сорочка, червона хустка пересікаються з червоними вишитими фрагментами на рукавах. Охристе тло підкреслює колорит жіночої фігури.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Що означає словосполука «друга державна мова»? Вона означає, що ніби існує на цьому терені друга держава — і не менше. Паралельна держава. Російськомовна держава. Тіньова держава, якій ніби належить левова частка економіки, мови, культури, історії, території, віри, сумління і нещастя корінної нації. Проте таке явище в історії має більш виразну і бездоганну дефініцію — окупація.

Юрій ІЛЛЄНКО (1936-2010),

український кінооператор, кінорежисер, сценарист і політик.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове