Вівторок, 27 липня 2021 року № 55 (19903)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19903/print.php?n=49447

  • Дивовижні місця України

Стежками «Зачарованого краю»

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

В Іршавському районі Закарпатської області є унікальний куточок природи — Національний природний парк «Зачарований край». За його створення місцеві ентузіасти невпинно боролися 15 років.

Натиск і спротив

ПІД ЧАС суцільної кризи 1990-х намагання вивезти на продаж за кордон усе, що мало цінність, сягнуло апогею. Ліс не став винятком. Відділи держлісгоспів не мали змоги здійснювати контроль за лісовідведенням, покладений на них. «Розпорядниками» лісоресурсів стали обласні та районні лісівники.

Першим забив на сполох і став на захист лісових багатств краю голова Ільницької сільради Василь Павлище, якого підтримав закарпатський учений професор Василь Комендар. Вони закликали взяти під державну охорону унікальну територію в Іршавському районі, створивши тут Національний природний парк.

Опір чиновників від влади і представників лісових підприємств був шалений. Кілька років депутати Іршавської райради гальмували створення заповідної зони. Тільки під тиском громадськості й науковців районна сесія була змушена затвердити положення про охорону пралісу, а обласна рада його узаконила. Це було половинчасте рішення: таким чином створений Іршавський регіональний природний ландшафтний парк мав підпорядковуватися управлінню лісового господарства й екології.

Переломним став 2009 рік, коли після зустрічі Василя Павлище з тодішнім президентом України Віктором Ющенком останній підписав указ про створення НПП «Зачарований край» площею понад шість тисяч гектарів.

Старожили заповідника

ЗА словами кандидата сільськогосподарських наук заступника директора НПП «Зачарований край» Івана Шашканинця, завдяки охоронному статусу у заповіднику невпинно зростає кількість його давніх і постійних мешканців: поголів’я звірів і птахів. Років 30-40 тому, тобто до тотального вирубування лісів, тут водилися ведмеді й рисі. Можливо, вони ще повернуться, а поки що тваринний світ парку представляють олені, козулі, кабани, дикі коти, борсуки, зайці, лисиці та інші. Взимку сюди у пошуках поживи заходять вовки. У парку гніздиться понад 10 видів птахів. Із земноводних тут є карпатський та альпійський тритони, саламандра плямиста тощо. У гірських річках і протоках Іршавки збереглися рідкісні види риб — форель і харіус.

Щодо флори, то її появу в Закарпатті відносять до третинного періоду, тобто історичного проміжку, який почався 66 мільйонів років тому. Чимало її видів збереглося до наших днів у западинах Карпатського прогину. Тут є рідкісні, раритетні, рослини, більшість із яких занесено до Червоної книги України.

Світова спадщина ЮНЕСКО

УНІКАЛЬНИМИ і цінними об’єктами парку є геологічний заказник «Зачарована долина»; гідрологічна пам’ятка природи — болото «Чорне багно», внесене до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. А праліси й старовікові букові ліси належать до об’єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

У 2016 році парк першим в Україні отримав визнання Європейського товариства дикої природи як частина мережі «Європейської дикої природи». Заповідник — учасник багатьох проєктів у сфері рекреаційної та еколого-освітньої діяльності, його працівники плідно співпрацюють із колегами з Грайфсвальдського університету (Німеччина).

Цей куточок природи зберігає ще одну унікальність: виходи на поверхню вулканічних порід у вигляді мальовничо-химерних скель. Це чудернацькі нагромадження, які у народі називають Розколотий Камінь, Одинак Старший, Одинак Молодший, Тронний Камінь, Кам’яна Фортеця, Новий Масив... Найбільший із них — витік давнього вулкана Смерековий Камінь (на фото). Літні сонячні промені створюють казкову феєрію світла й тіней, являючи фантастичні химери з казок, прадавніх історичних епох, а можливо, й далеких планет Всесвіту.

Помилуватися всім цим може кожен. Для туристів у заповіднику прокладено шість маршрутів загальною протяжністю понад 46 кілометрів.