Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Версія для друку          До списку статтей

Cтоліття Мліївської садстанції

Ольга ОСИПЕНКО.

с. Мліїв Черкаського району

Черкаської області.

ЧЕРЕЗ пандемію коронавірусу наукова громадськість, мліївці не змогли відзначити пам’ятну дату у належні терміни. Тож свято було перенесено на 16 липня, як і відзначення 130-ї річниці від дня народження Володимира Симиренка, що припадає на кінець року.

Звісно, за наших непростих епідемічних часів святкування було скромне. Та й нинішні умови господарювання, наукової діяльності різняться від періодів справжнього розквіту садстанції, коли вона була флагманом не лише української помологічної науки. Адже у Мліїв у 70-80-х роках ХХ століття приїздили тисячі людей, делегації із багатьох країн Європи, Азії й Америки!

Проте нині найголовніше те, що у Мліївській дослідній станції садівництва збережено матеріальну основу і славні традиції помологів Симиренків.

— Ми зберегли і продовжуємо зберігати найцінніше — кілька тисяч сортів рослин, зібраних іще Левком Платоновичем Симиренком і примножених наступного після нього століття, — каже директор найстарішої в нашій державі садівничої наукової установи Володимир Фільов. — Це всенародне надбання, генетичний код усіх фруктових дерев України, й не лише фруктових.

Але ми не тільки оберігаємо цю безцінну колекцію — наші науковці попри відомі труднощі продовжують виводити нові сорти. Так, селекціонером Варварою Волошиною виведено яблуко під назвою Мир. Що підкреслює головну мету людського життя, зокрема прагнення українців жити у мирі і злагоді з іншими націями світу.

Учасники свята відвідали музей родини Симиренків, де екскурсоводами були учні місцевого освітнього закладу. Також гостей привітали чудовими народними мелодіями, щирою українською піснею мліївські троїсті музики. Побували гості й біля родинної церкви Симиренків. Уклонилися всім, хто спочиває вічним сном на цвинтарі біля храму, пройшлися алеями давнього парку, де все дихає нашою історією.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове