Вівторок, 20 липня 2021 року № 53 (19901)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19901/print.php?n=49397

Як вгодити огірку

ЦЕ КУЛЬТУРА, чутлива до органіки. Жодне мінеральне добриво не замінить і не компенсує браку органічних речовин у грунті. Якщо мінеральні добрива і використовують, то тільки в поєднанні з органічними і суворо дозовано.

У період плодоношення для огірків важливі фосфор і калій, насамперед — останній, у два рази менше вони потребують азоту і кальцію, а потім уже — фосфору і магнію. Відповідно до цих потреб і варто планувати підживлення.

Добрива вносять три-чотири рази за сезон у відкритому грунті й до п’яти разів у теплиці. Якщо ділянку бодай мінімально готували, є хороший запас органіки, то підживлення огірків проводять всього двічі: коли починається цвітіння та коли зав’язуються перші плоди. Третій раз доцільно це зробити, якщо кущі «пригальмовують», менше зав’язують зеленців.

Максимальна частота регулярних підживлень для виснаженого грунту, тобто непідготовленого, — раз на 14 днів, оптимальна — через кожні три тижні.

Органічні добрива хороші тим, що вибрати можна практично будь-який різновид підживлення — не помилишся на жодній стадії. Шкоди це, тільки якщо не повторювати щодня, не завдасть.

Переважно на початку цвітіння використовується один з варіантів:

дво-тритижневий настій курячого посліду (1 до 20) або коров’яку (1 до 10) — по 1 л на кущ;

настій кропиви або інших трав (наповнивши бочку на третину подрібненою травою, зібраною до цвітіння, і доливши водою майже доверху; зелене добриво зброджується під кришкою близько 10 днів; перед застосуванням його розводять водою у пропорції 1 до 10) — по 1 л на кущ;

дріжджова закваска (100 г дріжджів і 50 г цукру на 10 л води, витримують до активного бродіння) — по 500 мл на кущ.

На стадії плодоношення, утворення зав’язей потрібно використовувати найкращі органічні добрива, які у вас є, з найвищим умістом калію, кальцію, магнію.

Традиційний різновид підживлення — настій курячого або перепелиного посліду, коров’яку (пропорцію ліпше злегка збільшити, настоюючи в 1,5 разу більше добрив, ніж на початку цвітіння, скажімо, для курячого посліду співвідношення з 1 до 20 краще змінити на 1 до 15) . Альтернативний варіант — підживлення розведеним компостом (2 л на 10 л води) або будь-яким зеленим добривом. Норми витрати однакові — по 1 л на кущ.

Також на цій стадії більш ніж доречне підживлення настоєм попелу: розмішайте 500 г (або 2 склянки) його в 10 л води; настоюйте, регулярно помішуючи, дві доби. Готовий настій злийте, залишивши осад, і розведіть у 10 л води. Полийте по 500 мл на рослину.

«Домашні» органічні добрива на будь-якій стадії можна замінити готовими біопрепаратами — Біогумус, Гумісол, Стимовіт, Гумістар, Гумат, Екоплант, Оргавіт, Органікум, застосовуючи за інструкцією виробника.

Додаткове внесення мікробіологічних препаратів (Байкал, Сяйво, Екомік тощо) лише вітається.

Якщо ви не дотримуєтеся строгих законів органічного овочівництва, а надаєте перевагу перевіреному співвідношенню макроелементів мінеральних добрив і методів традиційного садівництва та городництва, використовуючи препарати, постарайтеся дотримуватися правила внесення мінімальної дози добрив — як доповнення до органіки. І дуже обережно давайте мінеральну поживу на стадії утворення плодів.

Добрива застосовують за одним із рецептів на 10 л води і 10 кущів: 1 столова ложка сечовини і 2 столові ложки суперфосфату;

по 10 г фосфорних, калійних та азотних добрив, або 1 столова ложка нітроамофоски.

Якщо є проблеми з цвітінням і нема зав’язей, допустиме підживлення з підвищеною дозою фосфору — 20 г калійних, 30 г азотних і 40 г фосфорних добрив.

Додаткову стимуляцію при відставанні рослин у рості можна провести по листю — суперфосфатом (25 г на 10 л), борною кислотою (1 чайна ложка), сечовиною (2 столові ложки) на 10 л води.

При проблемах із формуванням зав’язей рекомендується добавка: 25 г суперфосфату, — або повторне обприскування по листю сечовиною, суперфосфатом, настоєм попелу (за ознак нестачі поживних елементів).

Рідкі підживлення — найкраща форма. Неодмінно розчиняйте добрива в теплій нежорсткій воді. І якщо поливати огірки у відкритому грунті ліпше дощуванням, то удобрюють їх лише під корінь — так, щоб не замочити поживним складом листя (особливо якщо це мінеральні добрива).

Внесення будь-якої поживи під огіркові кущі (як, у принципі, під решту овочів) можна робити тільки по вологому ґрунту, після рясного поливу або дощу.

Час для підживлення потрібно вибирати розумно. Ранній ранок і вечір підходять однаково, але у вечірній час вода природним чином уже нагріта до «правильної» температури. Удобрюють огірки в теплі дні з нічною температурою вище 9-10 градусів, інакше поживні речовини нормально не засвояться. Якщо погода сира, прохолодна, то кореневі підживлення слушно замінити позакореневими.