Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Версія для друку          До списку статтей

Як вгодити огірку

ЦЕ КУЛЬТУРА, чутлива до органіки. Жодне мінеральне добриво не замінить і не компенсує браку органічних речовин у грунті. Якщо мінеральні добрива і використовують, то тільки в поєднанні з органічними і суворо дозовано.

У період плодоношення для огірків важливі фосфор і калій, насамперед — останній, у два рази менше вони потребують азоту і кальцію, а потім уже — фосфору і магнію. Відповідно до цих потреб і варто планувати підживлення.

Добрива вносять три-чотири рази за сезон у відкритому грунті й до п’яти разів у теплиці. Якщо ділянку бодай мінімально готували, є хороший запас органіки, то підживлення огірків проводять всього двічі: коли починається цвітіння та коли зав’язуються перші плоди. Третій раз доцільно це зробити, якщо кущі «пригальмовують», менше зав’язують зеленців.

Максимальна частота регулярних підживлень для виснаженого грунту, тобто непідготовленого, — раз на 14 днів, оптимальна — через кожні три тижні.

Органічні добрива хороші тим, що вибрати можна практично будь-який різновид підживлення — не помилишся на жодній стадії. Шкоди це, тільки якщо не повторювати щодня, не завдасть.

Переважно на початку цвітіння використовується один з варіантів:

дво-тритижневий настій курячого посліду (1 до 20) або коров’яку (1 до 10) — по 1 л на кущ;

настій кропиви або інших трав (наповнивши бочку на третину подрібненою травою, зібраною до цвітіння, і доливши водою майже доверху; зелене добриво зброджується під кришкою близько 10 днів; перед застосуванням його розводять водою у пропорції 1 до 10) — по 1 л на кущ;

дріжджова закваска (100 г дріжджів і 50 г цукру на 10 л води, витримують до активного бродіння) — по 500 мл на кущ.

На стадії плодоношення, утворення зав’язей потрібно використовувати найкращі органічні добрива, які у вас є, з найвищим умістом калію, кальцію, магнію.

Традиційний різновид підживлення — настій курячого або перепелиного посліду, коров’яку (пропорцію ліпше злегка збільшити, настоюючи в 1,5 разу більше добрив, ніж на початку цвітіння, скажімо, для курячого посліду співвідношення з 1 до 20 краще змінити на 1 до 15) . Альтернативний варіант — підживлення розведеним компостом (2 л на 10 л води) або будь-яким зеленим добривом. Норми витрати однакові — по 1 л на кущ.

Також на цій стадії більш ніж доречне підживлення настоєм попелу: розмішайте 500 г (або 2 склянки) його в 10 л води; настоюйте, регулярно помішуючи, дві доби. Готовий настій злийте, залишивши осад, і розведіть у 10 л води. Полийте по 500 мл на рослину.

«Домашні» органічні добрива на будь-якій стадії можна замінити готовими біопрепаратами — Біогумус, Гумісол, Стимовіт, Гумістар, Гумат, Екоплант, Оргавіт, Органікум, застосовуючи за інструкцією виробника.

Додаткове внесення мікробіологічних препаратів (Байкал, Сяйво, Екомік тощо) лише вітається.

Якщо ви не дотримуєтеся строгих законів органічного овочівництва, а надаєте перевагу перевіреному співвідношенню макроелементів мінеральних добрив і методів традиційного садівництва та городництва, використовуючи препарати, постарайтеся дотримуватися правила внесення мінімальної дози добрив — як доповнення до органіки. І дуже обережно давайте мінеральну поживу на стадії утворення плодів.

Добрива застосовують за одним із рецептів на 10 л води і 10 кущів: 1 столова ложка сечовини і 2 столові ложки суперфосфату;

по 10 г фосфорних, калійних та азотних добрив, або 1 столова ложка нітроамофоски.

Якщо є проблеми з цвітінням і нема зав’язей, допустиме підживлення з підвищеною дозою фосфору — 20 г калійних, 30 г азотних і 40 г фосфорних добрив.

Додаткову стимуляцію при відставанні рослин у рості можна провести по листю — суперфосфатом (25 г на 10 л), борною кислотою (1 чайна ложка), сечовиною (2 столові ложки) на 10 л води.

При проблемах із формуванням зав’язей рекомендується добавка: 25 г суперфосфату, — або повторне обприскування по листю сечовиною, суперфосфатом, настоєм попелу (за ознак нестачі поживних елементів).

Рідкі підживлення — найкраща форма. Неодмінно розчиняйте добрива в теплій нежорсткій воді. І якщо поливати огірки у відкритому грунті ліпше дощуванням, то удобрюють їх лише під корінь — так, щоб не замочити поживним складом листя (особливо якщо це мінеральні добрива).

Внесення будь-якої поживи під огіркові кущі (як, у принципі, під решту овочів) можна робити тільки по вологому ґрунту, після рясного поливу або дощу.

Час для підживлення потрібно вибирати розумно. Ранній ранок і вечір підходять однаково, але у вечірній час вода природним чином уже нагріта до «правильної» температури. Удобрюють огірки в теплі дні з нічною температурою вище 9-10 градусів, інакше поживні речовини нормально не засвояться. Якщо погода сира, прохолодна, то кореневі підживлення слушно замінити позакореневими.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУЮЧИ капусту, іноді створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Проте це не так. І відмовлятися від вирощування традиційного овоча не варто. А ось що варто, так це знати ворога «в обличчя». І вивчити чи принаймні зробити вирізки з газети про сучасні засоби захисту, котрі з високим відсотком імовірності позбавлять капустяну грядку «кровосісів». У матеріалі майбутнього куточка ви знайдете конкретику: назви ворогів білокачанки з характерними ознаками ушкоджень та способи боротьби з ними.

Здавалося б, що може бути простішим за ясла для корови? Було б що покласти в них, зауважить дехто, а куди саме класти, діло десяте. Однак це не так. Адже корми різні — сухі й рідкі, і худоба поїдає їх по-різному. А господареві, щоб не мати проблем із захворюваннями годувальниць, потрібно вчасно і щоб це не становило зайвих труднощів, обслуговувати годівниці й напувалки. Тож поговоримо про ємності для сіна, концентратів та вологих мішанок і які ясла можна зробити своїми руками.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове