П’ятниця, 16 липня 2021 року № 52 (19900)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19900/print.php?n=49343

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

М’ята

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЯ РОСЛИНА широко використовується в кулінарії та косметології. Найпопулярніший різновид — перцева, гібрид водяної та садової м’яти. У листі цієї рослини міститься багато ментолу, який допомагає позбутися безлічі захворювань: алергій, ревматизму, пов’язаних із органами дихання тощо.

У м’яті польовій, або луговій, уміст ментолу менший, але вона теж застосовується і в медицині, і в кулінарії. Таку м’яту ще називають дикою — вона не вимагає жодного догляду.

М’ята запашна є незамінною в кулінарії, адже вона має сильний аромат. Її додають в лікеро-горілчані вироби. Настоянка м’яти запашної чудово зігріє в зимовий вечір і потішить прекрасним ароматом.

Крім ментолу, в м’яті присутній цілий перелік лікарських речовин абсолютно натурального походження: аскорбінова кислота, дубильні речовини, каротин, рутин, фітостероли. Ця рослина втамовує біль, має сильну бактерицидну, судинорозширювальну, жовчогінну, а також протиракову дії, тонізує, заспокоює.

Всі зазначені властивості м’яти роблять спектр її застосування досить широким. Причому використовується вона не тільки в рецептах нетрадиційної медицини, а й у офіційній фармакології. Всім відомі м’ятні пігулки від нудоти, засоби від кашлю і нежитю. А настої, відвари, мазі чи чаї з цієї рослини допомагають при лікуванні застудних захворювань, бронхітів, ларингітів, болів у горлі, хвороб верхніх дихальних шляхів.

Відвари допоможуть впоратися з головним болем, нервовим збудженням, безсонням і депресією, позбавлять закрепів і кольок (гіркота м’яти сприяє відтоку жовчі й очищенню печінки), стабілізують серцевий ритм, розширять судини і знизять підвищений тиск. Також м’ята добре дезінфікує порожнину рота, освіжає подих, помічна при запаленні ясен. Не варто забувати і про косметологічні якості м’яти — вона тонізує шкіру, лікує волосся та позбавляє подразнень та висипів.

Дуже корисний чай із цієї рослини з додаванням імбиру: на літр окропу взяти дві столові ложки листя м’яти, три — натертого або порізаного на скибочки імбиру, чотири — лимонного соку, п’ять — меду. Можна змішати зі свіжозавареним чаєм. При застуді чи переохолодженні додаємо дрібку чорного або червоного перцю. Мед можна замінити на цукор (як кому до вподоби), лимонний сік — на апельсиновий. Можна також додати корицю, гвоздику, тертий часник, перець чилі. У холод треба пити напій гарячим, у спеку — з льодом.

У листі є безліч речовин, необхідних для функціонування організму: вітаміни В, С, А, E, D; ефірні олії, каротин, фітонциди; оцтова, валеріанова, лінолева кислоти; бетаїн; мінеральні елементи: цинк, залізо, магній, фосфор, калій, марганець, кальцій і натрій.

Вживання рослини у вигляді відварів, настоянок або як ароматної добавки в чай допомагає швидко впоратися з м’язовими спазмами. Справляє розширювальну дію на судинну сітку. За рахунок цього поліпшується процес кровообігу в усьому організмі, клітини і м’які тканини отримують достатню кількість поживних речовин і кисню. Завдяки наявності в складі рослини ментолу вона незамінна у боротьбі з таким симптомом вірусних і застудних захворювань, як закладеність носа.

А ще м’ята справляє позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт. Усуває метеоризм, напади нудоти, знищує патогенну мікрофлору, нормалізує кишкову перистальтику, дозволяє прибрати набряки та попередити їх повторну появу. Купірує напади астми завдяки різкому і насиченому аромату. Заспокійливо діє на центральну нервову систему, покращує психоемоційний стан, прибирає симптоми фізичної й моральної перевтоми, допомагає нормалізувати сон. Одночасно з цим має тонізуючу дію, що дає змогу застосовувати її при боротьбі із синдромом хронічної втоми.

Вона допомагає організму самостійно протистояти вірусним та інфекційним збудникам, швидше відновлюватися після перенесених захворювань. Покращує процес відтоку жовчі, знижуючи таким чином ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби, нормалізує функціонування печінки.

Ця рослина є профілактичним засобом проти онкологічних новоутворень. М’ята підвищує опірність організму та імунної системи до радіоактивних речовин.

Корисна також для жіночого організму, використовується в лікуванні ряду гінекологічних захворювань, допомагає в усуненні неприємних симптомів. Відвари і настоянки на основі ароматної рослини полегшують перебіг менопаузи, знижують інтенсивність хворобливих відчуттів при місячних. Прийом ванн із листям помічний у лікуванні циститу, швидко минуть такі ознаки захворювання, як печіння, біль, свербіж. Проте наскільки сильними не були б лікувальні властивості м’яти, вона не може замінити традиційні методи. Тому препарати на її основі можна використовувати тільки як допоміжний елемент комплексної терапії.

Є у м’яти і протипоказання. Найголовніше з них — індивідуальне несприйняття або алергія. Не рекомендується вживати м’яту людям зі зниженим артеріальним тиском — вона може ще більше знизити його. А втім, це не сувора заборона. Взагалі вилучати м’яту з раціону не потрібно. Необхідно тільки порадитися з лікарем про кількість її споживання. Не можна вживати м’яту людям із варикозним розширенням вен, а також дітям. Педіатри сперечаються, до якого віку: до 3 чи до 5 років. У будь-якому разі найкраще порадитись зі спеціалістом.