П’ятниця, 16 липня 2021 року № 52 (19900)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19900/print.php?n=49337

Попіарилися та й забули

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Ще у квітні Президент В. Зеленський і Рада нацбезпеки та оборони оголосили «священну війну» контрабанді. На низку фізичних та юридичних осіб, як то кажуть, без суду і слідства було накладено санкції. РНБО також відсторонила від посад 127 співробітників Державної митної служби.

АЛЕ ДНЯМИ 105 осіб із цього списку повернулися на свої робочі місця, а провадження проти них було закрито у зв’язку з невстановленням дисциплінарного проступку та підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності. Простіше кажучи, не знайшли доказів. Зокрема, знову на постах 46 співробітників Галицької митниці, у чиїх діях не виявили порушень.

Експерти, розглядаючи ситуацію, відзначили вибірковість санкцій. Наприклад, не відсторонили жодного митника з тих, хто працює на кордоні з РФ чи на адмінмежі з анексованим Кримом, хоча контрабанди через ОРДЛО проходить не менше, а то й більше, ніж на західному кордоні країни. Власне, сталося те, про що попереджали ще у розпал владної кампанії з наведення «порядків»: санкції РНБО не мають жодної ваги, тож їх легко саботувати. Відтак, коли стишився медійний галас, корупціонери та люди, які загрожують нацбезпеці, продовжили свої справи.

У громадській організації «Інститут соціально-економічної трансформації» говорять: рішення РНБО схожі, швидше, на перерозподіл фінансових потоків внутрішніми кланами митників. І хоча поновлення на посадах можуть оскаржити Офіс генпрокурора чи Держбюро розслідувань, більшість політологів прогнозує, що у політичної верхівки мотивації це зробити не вистачить.

Подолати корупцію та контрабанду на митниці допоможуть не грізні струси повітря, а дієві заходи. Треба покращити її технічну базу, забезпечити митників гарантіями, які унеможливили б втручання в їхню діяльність високопосадовців, уніфікувати митні ставки і налагодити ефективне внутрішнє і міжнародне співробітництво щодо обміну митною інформацією.