Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Попіарилися та й забули

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Ще у квітні Президент В. Зеленський і Рада нацбезпеки та оборони оголосили «священну війну» контрабанді. На низку фізичних та юридичних осіб, як то кажуть, без суду і слідства було накладено санкції. РНБО також відсторонила від посад 127 співробітників Державної митної служби.

АЛЕ ДНЯМИ 105 осіб із цього списку повернулися на свої робочі місця, а провадження проти них було закрито у зв’язку з невстановленням дисциплінарного проступку та підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності. Простіше кажучи, не знайшли доказів. Зокрема, знову на постах 46 співробітників Галицької митниці, у чиїх діях не виявили порушень.

Експерти, розглядаючи ситуацію, відзначили вибірковість санкцій. Наприклад, не відсторонили жодного митника з тих, хто працює на кордоні з РФ чи на адмінмежі з анексованим Кримом, хоча контрабанди через ОРДЛО проходить не менше, а то й більше, ніж на західному кордоні країни. Власне, сталося те, про що попереджали ще у розпал владної кампанії з наведення «порядків»: санкції РНБО не мають жодної ваги, тож їх легко саботувати. Відтак, коли стишився медійний галас, корупціонери та люди, які загрожують нацбезпеці, продовжили свої справи.

У громадській організації «Інститут соціально-економічної трансформації» говорять: рішення РНБО схожі, швидше, на перерозподіл фінансових потоків внутрішніми кланами митників. І хоча поновлення на посадах можуть оскаржити Офіс генпрокурора чи Держбюро розслідувань, більшість політологів прогнозує, що у політичної верхівки мотивації це зробити не вистачить.

Подолати корупцію та контрабанду на митниці допоможуть не грізні струси повітря, а дієві заходи. Треба покращити її технічну базу, забезпечити митників гарантіями, які унеможливили б втручання в їхню діяльність високопосадовців, уніфікувати митні ставки і налагодити ефективне внутрішнє і міжнародне співробітництво щодо обміну митною інформацією.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове