Вівторок, 13 липня 2021 року № 51 (19899)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19899/print.php?n=49322

  • Запитання — відповідь

Будівельні роботи на земельній ділянці

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Отримав у спадок присадибну ділянку та пів хати і хотів би перебудувати її, а також звести альтанку, гараж, зробити огорожу, літній душ, підключитись до насосної станції, проте співвласник будівлі проти будь-якого будівництва на земельній ділянці. Чи варто мені зважати на його нічим не мотивований спротив?» — запитує Валерій К. із Дніпропетровської області.

ПІД ЧАС планування будівництва на присадибній ділянці (садовій або дачній) часто виникають питання щодо того, які об’єкти потребують отримання дозвільної документації на початок будівництва (оформлення будівельного паспорта забудови земельної ділянки, направлення повідомлення до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю про початок виконання будівельних робіт тощо), а які можна будувати без відповідної документації.

Приватні будинки

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ Ліга:Закон, сьогодні для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими, відповідно до законодавства, здійснювалося ведення погосподарського обліку, проведення технічної інвентаризації є необов’язковим.

Постановою Кабміну від 7 червня 2017 року № 406 затверджено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкти не підлягають прий-няттю в експлуатацію (далі — Перелік). Зокрема, це стосується зведення на земельній ділянці тимчасових будівель і споруд без влаштування фундаментів, зокрема, навісів, наметів, альтанок, накриття, естакад, літніх душових, сходів, теплиць, гаражів, криниць, свердловин, люфт-клозетів, вигрібних ям, замощень, парканів, вбиралень, відкритих басейнів і басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, хвірток, приямків, терас, воріт, ґанків.

Гаражі

НИНІ не потребує оформлення спеціальних документів будівництво гаражів, щоправда, без влаштування фундаментів. Будівництво капітальних гаражів, тобто таких, що мають фундамент і не є тимчасовими спорудами, потребує оформлення будівельного паспорта та повідомлення відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Огорожі (паркани)

ВЛАШТУВАННЯ огорож (парканів) на присадибних, дачних та садових ділянках не потребує оформлення дозвільних документів. Однак їх зведення має відповідати вимогам будівельних норм. Так, відповідно до ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій», дозволено проєктувати огородження як окремих ділянок, так і всієї прибудинкової території садибної забудови. Висота огороджень має бути не більш ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок і не більш як 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення нормативної інсоляції (проникнення сонячних променів) та провітрювання суміжних територій.

Приєднання та підключення до мереж

ПРИЄДНАННЯ та підключення до інженерних мереж, відповідно до технічних умов індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд, гаражів, розташованих на присадибних, дачних і садових земельних ділянках та земельних ділянках для будівництва індивідуальних гаражів, також не потребують оформлення дозвільної документації.

Тому, враховуючи положення Переліку, постачальники електроенергії, газу, води не мають права вимагати оформлення дозвільних документів на приєднання та підключення будинків та господарських будівель і споруд до своїх мереж.

Також без отримання додаткових документів дозволяється оснащувати будівлі та споруди приладами для ведення відокремленого обліку теплової енергії, гарячої і холодної води.

Покрівля, дверні та віконні прорізи

ЗАМІНА покрівлі будівель і споруд згідно з будівельними нормами без втручання в несучі конструкції, а також заміна вже існуючих заповнень віконних, балконних і дверних прорізів теж не потребує окремих дозволів.

Перепланування

Роботи з переобладнання та перепланування житлового будинку чи приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують оформлення документів, що дають право на виконання будівельних робіт. Після завершення зазначених робіт вводити об’єкт в експлуатацію не потрібно.

Багатоквартирні будинки

Відповідно до частини другої статті 383-ї Цивільного кодексу, власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни в квартирі, наданій йому для проживання як єдиного цілого, за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать правил експлуатації будинку і санітарно-технічних вимог.