Архів
Вівторок,
13 липня 2021 року

№ 51 (19899)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Сім причин вживати кістковий бульйон

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ТИБЕТСЬКА медицина протягом тисячоліть вважає цілющим продуктом кістковий бульйон. Ось сім основних причин, чому необхідно внести його до свого щотижневого меню.

Підтримує в разі застуди. Кістковий бульйон із коренеплодами містить сполуки з потужним протизапальним ефектом (цистеїн, гістидин, гліцин, L-глютамін). Вони поліпшують транспортування нейтрофільних лейкоцитів із допомогою яких утворюються активні протимікробні сполуки та посилюється захисна реакція організму, й таким чином допомагають швидкому відновленню тканин, ушкоджених інфекцією, та організму загалом.

Гліцин входить до складу жовчі, яка потрібна для розщеплення жиру в тонкому кишківнику й допомагає печінці видаляти з крові шкідливі речовини й токсини.

Поліпшує функції суглобів, зміцнює кістки. Це відбувається завдяки високому вмісту вітамінів А, К, С і групи В, білка, мікро- й макроелементів: кальцію, магнію, міді, бору, заліза, фосфору, марганцю, калію та цинку.

Желатин, що є в складі страви, сприяє зміцненню сполучної тканини в організмі.

У бульйоні на основі кісток і хрящів є хондроїтин. Одна з його властивостей — знімати біль у суглобах, наприклад, за остеоартриту, артриту.

Поліпшує імунітет. Це відбувається завдяки роботі амінокислот аргініну, глютаміну, цистеїну. Аргінін синтезує гормон росту, загоює й відновлює зруйновані клітини печінки, зміцнює захисні функції організму.

Нормалізує травлення і кислотність. Глютамін — відновлює стінки кишківника, поліпшує їх проникність, обмін речовин.

Відновлює після фізичних навантажень, поліпшує крово-обіг. Широкий спектр мінералів — заліза, кальцію, магнію — сприяє швидкому відновленню організму після фізичної активності. Гліцин бере участь у синтезі креатиніну, важливого для формування м’язової маси та стійкості. Він також забезпечує високий уміст заліза в крові, відповідно, й високий рівень гемоглобіну, що запобігає анемії, поліпшує кровообіг.

Захищає від передчасного старіння. Під час варіння кістки виділяють колаген — унікальний білок. Він, як молодильні яблучка, допомагає передчасно не старіти, надає шкірі еластичності, міцності й сяйва. Крім того, колаген сприяє загоєнню подряпин, виразок, ран.

А гліцин — активний антиоксидант, звільняє організм від вільних радикалів, таким чином перешкоджаючи передчасному старінню.

Поліпшує сон і роботу мозку. Три грами гліцину перед сном допоможуть швидше заснути, поліпшать якість сну. Гліцин також має позитивний вплив на пам’ять.

Рецепт кісткового бульйону

Багато в чому його смак залежить від якості й свіжості кісточок. Вони можуть бути будь-які, але краще брати яловичі або баранячі. А найліпше — кістковий набір із різних видів. При цьому м’яса на кісточках має залишатися мінімум.

Отже, підготуйте набір кісток — 1-1,5 кг, столову ложку лимонного соку або яблучного оцту, одну морквину, 2 цибулини, 2 стебла селери, 2 зубчики часнику, по 3 гілочки чебрецю й петрушки, по чайній ложці солі та чорного перцю горошком, 2 лаврові листки. Води брати стільки, щоб покривала кісточки на 6-8 сантиметрів.

Покласти все це в каструлю, залити водою, додати лимонний сік чи яблучний оцет і залишити без нагрівання на годину. Потім довести до кипіння й варити на слабкому вогні приблизно 6-8 годин, час від часу знімаючи з поверхні бульйону жир.

Опісля додати очищені й крупно нарізані цибулю та моркву, варити ще 1,5-2 години. Приблизно за 5-10 хвилин до готовності посолити, поперчити, покласти лавровий лист. Охолодити, дістати кісточки, відокремити від них м’ясо, перецідити. Додати в переціджений бульйон м’ясо з кісточок, подрібнений часник, зелень, перемішати — і можна смакувати.

Те, що залишиться, розлити у невеликі ємності зі щільними кришками й зберігати в холодильнику, щоб, розігрівши, насолодитися стравою в наступні дні.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове