П’ятниця, 9 липня 2021 року № 50 (19898)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19898/print.php?n=49290

Поборемось із курінням

Валерій МАРЦЕНЮК.

м. Хмельницький.

ЩОРАНКУ, поспішаючи на роботу, зустрічаю біля кав’ярні юнаків та дівчат із цигаркою в руках. На жаль, молоді люди, в яких попереду все життя, міцно підсіли на тютюнопаління. За словами заступника директора обласного протипухлинного центру з медичних питань Миколи Михайловича Таболи, куріння є одним із основних чинників, які негативно позначаються на здоров’ї людини. Тому з ним необхідно рішуче боротися. Щороку маємо сумну картину — багато співвітчизників ідуть за вічну межу передчасно, багато із них від причин, пов’язаних із тютюнопалінням. Найбільше, як наголошує Микола Михайлович, нікотин уражує верхні дихальні шляхи та легені. Також він є чинником розвитку інсультів мозку, інфарктів міокарда та бронхообструктивних захворювань. У жінок-курців частіше буває рак яєчників і молочної залози. Особливо зле тютюнопаління діє на неповнолітніх. До речі, страждають не тільки курці, а й ті, що перебувають поруч них і яким доводиться дихати задимленим повітрям.

— Отже, не лише медикам, а й усім, кому не байдужа подальша доля неповнолітніх, треба боротися за майбутнє без тютюну, — певен директор Вищого професійного училища №4 м.  Хмельницького Сергій Володимирович Михайлов. — Адже 90 відсотків курців почали курити, ще будучи неповнолітніми. На думку Сергія Володимировича й інших керівників навчальних закладів, тютюнові компанії цілеспрямовано застосовують маркетингові інструменти для залучення дітей до куріння. У поколінні, якому не виповнилося й 18 років, вони бачать своїх потенційних клієнтів. Полюють тютюнові магнати на підлітків усіма нечесними методами. У рекламних вітринах підсвічують пачки сигарет, розміщують їх на кольоровому тлі біля цукерок на рівні дитячих очей тощо. Прикметно, що стосовно цього у ВПУ №4 м. Хмельницького та в інших професійних навчальних закладах, школах, вишах проводять велику роз’яснювальну роботу з молоддю, порушуються ці важливі питання і в засобах масової інформації.

Таку роботу слід продовжувати й надалі. Це може стати гарним чинником для поліпшення стану здоров’я майбутніх фахівців. А  ще хотілось би, аби влада взяла цю проблему на контроль.