П’ятниця, 9 липня 2021 року № 50 (19898)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19898/print.php?n=49267

  • АПК

Хоч викидай

Тетяна МАРИНКО.

СЬОГОДНІ на ринку, повідомляють ЗМІ, дуже багато торішньої цибулі практично ідеальної якості. Фермери готові продавати її за 3-4 грн кілограм, дрібну — всього за близько півтори гривні. Для порівняння, торік у цей час цибуля старого врожаю коштувала в середньому в 3-4 рази дорожче — 11 грн/кг, а 2019-го ціни наприкінці сезону реалізації сягали 15 грн/кг. Спродати запаси, навіть за копійки, вочевидь, не вдасться, отож їх доведеться просто викинути.

Причини цього експерти продовольчого ринку вбачають у ціновій циклічності. Пересічно раз на три роки цибуля під час збирання коштує більше, ніж навесні, і за цією ж часовою «схемою» городникам доводиться утилізувати частину нереалізованого врожаю. Фахівці пояснюють: коли овоч стає дуже дорогим, багато дрібних і середніх фермерів починають його вирощувати, відповідно зростає пропозиція, а попит — ні. Водночас системно займаються експортом цибулі одиниці, тому настає її перевиробництво, і ціни на неї обвалюються нижче собівартості.