Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Поборемось із курінням

Валерій МАРЦЕНЮК.

м. Хмельницький.

ЩОРАНКУ, поспішаючи на роботу, зустрічаю біля кав’ярні юнаків та дівчат із цигаркою в руках. На жаль, молоді люди, в яких попереду все життя, міцно підсіли на тютюнопаління. За словами заступника директора обласного протипухлинного центру з медичних питань Миколи Михайловича Таболи, куріння є одним із основних чинників, які негативно позначаються на здоров’ї людини. Тому з ним необхідно рішуче боротися. Щороку маємо сумну картину — багато співвітчизників ідуть за вічну межу передчасно, багато із них від причин, пов’язаних із тютюнопалінням. Найбільше, як наголошує Микола Михайлович, нікотин уражує верхні дихальні шляхи та легені. Також він є чинником розвитку інсультів мозку, інфарктів міокарда та бронхообструктивних захворювань. У жінок-курців частіше буває рак яєчників і молочної залози. Особливо зле тютюнопаління діє на неповнолітніх. До речі, страждають не тільки курці, а й ті, що перебувають поруч них і яким доводиться дихати задимленим повітрям.

— Отже, не лише медикам, а й усім, кому не байдужа подальша доля неповнолітніх, треба боротися за майбутнє без тютюну, — певен директор Вищого професійного училища №4 м.  Хмельницького Сергій Володимирович Михайлов. — Адже 90 відсотків курців почали курити, ще будучи неповнолітніми. На думку Сергія Володимировича й інших керівників навчальних закладів, тютюнові компанії цілеспрямовано застосовують маркетингові інструменти для залучення дітей до куріння. У поколінні, якому не виповнилося й 18 років, вони бачать своїх потенційних клієнтів. Полюють тютюнові магнати на підлітків усіма нечесними методами. У рекламних вітринах підсвічують пачки сигарет, розміщують їх на кольоровому тлі біля цукерок на рівні дитячих очей тощо. Прикметно, що стосовно цього у ВПУ №4 м. Хмельницького та в інших професійних навчальних закладах, школах, вишах проводять велику роз’яснювальну роботу з молоддю, порушуються ці важливі питання і в засобах масової інформації.

Таку роботу слід продовжувати й надалі. Це може стати гарним чинником для поліпшення стану здоров’я майбутніх фахівців. А  ще хотілось би, аби влада взяла цю проблему на контроль.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове