П’ятниця, 21 травня 2021 року № 37 (19885)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19885/print.php?n=48892

  • Відповідає «Соняшник»

Чому хек продають без голови?

Хек — риба сімейства мерлузових, яка водиться в Атлантичному і Тихому океанах. Вважається придонною рибою, життя якої протікає на глибині від 100 метрів до кілометра. Ближче до поверхні води хек випливає виключно у пошуках поживи. Молоді його особини живляться планктоном і дрібними рачками. Проте дорослі хеки перетворюються на справжніх хижаків, полюючи на зграйних риб, як-от оселедець, скумбрія та інша риба, а ще креветок і кальмарів. Зазвичай хеки виростають завдовжки 70 сантиметрів, але є й півтораметрові види…

А й справді, в який магазин в Україні не піди, цю рибу на прилавках ми завжди бачимо тільки без голови. Хоча інші види риб можна купити і з головою. Чому її відрізають хеку перед продажем? Експерти називають три причини.

Перша полягає у тому, що якби хек викладали на прилавку з головою, то багато хто з людей просто перестав би його купувати: настільки страхітливо він виглядає. З відкритою гострозубою пащею дорослий хек нагадує радше якусь химерну доісторичну рептилію. І справді, дивлячись на таку пащеку, забудеш і про те, яке смачне у хека м’ясо.

Друга причина — при патранні й обробленні хека з головою можна поранитись об його гострі зуби, які вишикувані у роті двома кривими рядами.

І третя причина — мабуть, для постачальників основна — та, що на голову хека доводиться добра третина всієї довжини цієї риби. А отже, і значна частина її ваги. Рибним виробництвам було б невигідно перевозити товар, обтяжений такими великими головами.

Ось чому виловлений хек прямо на риболовецьких суднах піддають процедурі обезголовлювання. Тушки заморожують там же. А голови пускають на рибне борошно. До речі, в усьому світі це доволі затребуваний продукт як складова корму для свійських тварин та ґрунтових добрив.