Продукти: шкідливі та нешкідливі Іван КАРАСЬОВ, онколог. ЙДЕТЬСЯ про харчі, які знижують ризик розвитку раку товстої кишки, а також ті, що його підвищують. Призвести до розвитку онкології можуть консервовані продукти, червоне м’ясо, ковбаси, сосиски. Відбувається це через те, що під час їх розщеплення у кишці утворюються вторинні жовчні кислоти, які мають вплив на слизову оболонку ободової кишки, спричиняючи хронічне запалення, що може призвести до онкології. Профілактикою такої патології є біфідо- та лактобактерії. Вони підтримують постійний склад внутрішньої флори, запобігаючи розвитку хронічного запалення. Цьому слугує й клітковина, яка сприяє очищенню пристінкових калових мас, цим самим перешкоджаючи інтоксикації та запаленню кишківника. |