Вівторок, 18 травня 2021 року № 36 (19884)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19884/print.php?n=48857

Продукти: шкідливі та нешкідливі

Іван КАРАСЬОВ, онколог.

ЙДЕТЬСЯ про харчі, які знижують ризик розвитку раку товстої кишки, а також ті, що його підвищують.

Призвести до розвитку онкології можуть консервовані продукти, червоне м’ясо, ковбаси, сосиски. Відбувається це через те, що під час їх розщеплення у кишці утворюються вторинні жовчні кислоти, які мають вплив на слизову оболонку ободової кишки, спричиняючи хронічне запалення, що може призвести до онкології.

Профілактикою такої патології є біфідо- та лактобактерії. Вони підтримують постійний склад внутрішньої флори, запобігаючи розвитку хронічного запалення. Цьому слугує й клітковина, яка сприяє очищенню пристінкових калових мас, цим самим перешкоджаючи інтоксикації та запаленню кишківника.