Архів
Середа,
12 травня 2021 року

№ 34 (19882)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька

Вербиченька

Cторінку підготувала
Устина ГРЕЧАНЮК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Секрети людської душі

Останній рік

Зоя Шматок.

м. Корюківка
 Чернігівської області.

Лідія Семенівна давно на пенсії. Чимало всього бачила на своєму віку. Ще вчителює. До літа побуде в школі, а потім залишить. Минулого червня провела у світ свій 11-А, у вересні прийняла п’ятикласників.

Тридцять сім учнів, здебільшого діти, як кажуть, «нових» українців. У Руслана тато керує автозаправною станцією. Мама Віти власниця кафе. Батьки Романа відкривають стоматологічну клініку. На кого не гляне — якесь цабе. Діточки носа деруть, пишаються. У більшості вдома комп’ютери. Машин немає, мабуть, лише в трьох родин.

Невже цей клас створено директором для якогось експерименту? Лідія Семенівна хотіла було запитати, проте стрималася. Питай не питай, а їй за всіх тут відповідати.

Утім, з дітьми було легше, ніж з батьками. Роки педагогічної праці не минули даремно. Зайде до класу — в учнів десятки запитань, декому на перерві просто біля неї постояти хочеться, зошити зібрати, сумку до вчительської піднести. Зате батьківські претензії перевищували все! Як їй із безталанного зробити здібного? А з лінивого — працелюба? Задраний ніс опустити непросто... А тут ще й бабусі на штурм ідуть.

У Руслана, наприклад, бабуся ще молода. За собою стежить, гарно й дорого вдягається.

— Що це у вас за клас! — напосілася вона на Лідію Семенівну. — У нашого Руслана пропало кілька нових підручників, фарби і навіть кросівки.

Учителька відреагувала спокійно:

— Пробачте, шановна, ви зі мною навіть не привіталися, а я старша за вас. Клас у нас нормальний. Діти не винні, що в Руслана стільки речей десь ділося. Ви з онуком розберіться, у ньому причина.

— У мене Руслан хороший! — верескливо заперечила бабуся. — Він дуже здібний, гарно вчиться і має зразкову поведінку. Які можуть бути претензії?

— Ви давно гортали його щоденник? — поцікавилася Лідія Семенівна. — Там справді багато п’ятірок, навіть шестірки є. Але ж у нас дванадцятибальна система оцінювання знань. Та й поведінка коли задовільна, а коли й ні.

— Цього не може бути! — не вірилося бабусі. — Я розберуся! Якщо марно звинувачуєте Руслана, вам місця в школі не буде! Давно вже пора сидіти на пенсії.

Минув день, другий. Молода бабуся у школі не з’являлася. Зате Руслана ніби підмінили. Поводиться добре. А ще ходить за Лідією Семенівною, наче хоче щось повідомити.

— Бабуся вам привіт передавала, — нарешті насмілився.

— Привіт? — перепитала вчителька. І опустила теплу руку на Русланову голову. — Книжки де дів? А фарби? Та й кросівок не стало.

— Я їх Павлику віддав із 5-Б.

— Нащо?

— У нього ні батька, ні грошей. А він мій друг!

— А вдома чому збрехав?

— Кричатимуть... А скажу, що вкрали, скоріше нові куплять.

— Але ж ти весь клас у крадіжці звинуватив!

Мовчить. Щось бубонить, просячи пробачення.

На його місці Лідія Семенівна, мабуть, у такій ситуації вдома збрехала б теж. Зрештою, нічого ж страшного не сталось, а навпаки — «гуманітарна допомога». Щоправда, кожен її по-своєму надає. Хто відкрито, а хто — ховаючись.

Хлопчик мружився, чекаючи моралі.

Не зараз! Лідія Семенівна підкаже, як треба робити правильно. Ще цілий рік попереду.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове