Вівторок, 6 квітня 2021 року № 25 (19873)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19873/print.php?n=48475

Щось із розсадою не те

ПІД ЧАС вирощування розсади часто трапляється, що вона витягується і вилягає. Або ж затримується в розвитку. Причин таких явищ може бути кілька.

Насамперед слід проаналізувати, чи не має ґрунт підвищеної кислотності. Особливо це стосується купованої землесуміші. Виробники іноді не переймаються наслідками того, що постачають не нейтралізований торф. Рослини в такій землі не гинуть, але й належно не розвиваються.

Виправити ситуацію можна, поливши кислий ґрунт розчином вапна. Ще варіант — посипати поверхню попелом, із подальшими помірними поливами теплою водою.

Готуючи землесуміш власноруч, господарі часто вносять занадто багато перегною. В такому разі розсаду доводиться рятувати від чорної ніжки. Непрохані гості також — вірусні хвороби. Причиною є набагато інтенсивніший розвиток надземної частини рослин порівняно з кореневою системою.

Тому перегною має бути не більше чверті від загального обсягу землесуміші.

Режим поливу розсади відіграє першочергову роль, особливо коли має місце невідповідність світла до тепла. Надмірний полив для сіянців небезпечніший, ніж недолив. Розсаду слід зволожувати так, щоб ґрунт не тріскавсь і не перекисав. Заливати не можна.

Рослинки розвиватимуться повноцінно, якщо облаштувати над ними підсвічування люмінесцентними або фітолампами. Підсвічування потребують посіви неодмінно в березні, а у квітні його слід вмикати в похмурі дні.