Вівторок, 6 квітня 2021 року № 25 (19873)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19873/print.php?n=48470

  • Візьміть до уваги

Іспити за новими білетами

Тетяна Маринко.

До уваги майбутніх водіїв: із 6 квітня відбулися зміни у складанні теоретичних іспитів.

ЯК ВІДОМО, отримати водійське посвідчення можна, лише досягнувши 16 років. У цьому віці дозволено керувати мопедами та мотоциклами (категорії А1 та А). Квадроцикли, легкові з невеликими причепами та вантажні авто доступні після досягнення повноліття, у 18 (В1, В, С1, С). А в 19 років можна відкрити категорії BE, C1E, СЕ (зіставні транспортні засоби, тягачем у яких виступає транспорт категорій B, C1, C) — за наявності необхідного водійського стажу, у 21 рік — категорії D1, D, D1E, DE, Т (пасажирські автобуси, трамваї і тролейбуси).

Ще кілька місяців тому почав діяти Банк екзаменаційних питань із ПДР. Туди, за інформацією Головного сервісного центру (ГСЦ) МВС, надійшла 91 пропозиція щодо підготовки та перепідготовки водіїв од викладачів профільних закладів освіти та всіх охочих. У підсумку з їх урахуванням та відповідно до змін у законодавстві було оновлено екзаменаційні білети з теоретичної підготовки.

У сервісному центрі кажуть, що всі питання було осучаснено, внесено низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, із якими часто стикаються водії, застарілі усунуто. Змодельовані обставини у білетах мають допомогти новачкам оперативніше орієнтуватися та приймати правильні рішення за кермом. Усі зміни також внесуть в онлайн-тренажер для перевірки знань Правил дорожнього руху, розміщений на сайті ГСЦ. Крім того, аби грунтовніше підготуватися до складання практичного іспиту, на цьому ж сайті можна знайти маршрути для перевірки навичок керування транспортними засобами. До речі, збір пропозицій до запитань триває (напрямки — Правила дорожнього руху, будова та експлуатація транспортних засобів, основи безпечного водіння, основи права в частині дорожнього руху, надання першої медичної допомоги).

Торік сервісні центри МВС видали 313 344 посвідчення водія. Як відомо, згідно з правилами, які діють уже кілька років, перше посвідчення видається строком на два роки. Якщо протягом цього часу новачок допустив не більше трьох адміністративних правопорушень, його обмінюють на постійне, дійсне протягом 30 років.

Принагідно нагадаємо, що водіям, які мають паперове безтермінове посвідчення водія, не потрібно в обов’язковому порядку замінювати його на нове пластикове. Але варто пам’ятати, що з 1 січня 2018 року ці старі, так звані міжнародні, права не діють на території країн Євросоюзу. Для того, щоб одержати пластикове водійське посвідчення нового зразка, яке визнається в ЄС, не потрібно заново здавати ПДР. Достатньо пройти медогляд і підтвердити хороший стан здоров’я.