Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щось із розсадою не те

ПІД ЧАС вирощування розсади часто трапляється, що вона витягується і вилягає. Або ж затримується в розвитку. Причин таких явищ може бути кілька.

Насамперед слід проаналізувати, чи не має ґрунт підвищеної кислотності. Особливо це стосується купованої землесуміші. Виробники іноді не переймаються наслідками того, що постачають не нейтралізований торф. Рослини в такій землі не гинуть, але й належно не розвиваються.

Виправити ситуацію можна, поливши кислий ґрунт розчином вапна. Ще варіант — посипати поверхню попелом, із подальшими помірними поливами теплою водою.

Готуючи землесуміш власноруч, господарі часто вносять занадто багато перегною. В такому разі розсаду доводиться рятувати від чорної ніжки. Непрохані гості також — вірусні хвороби. Причиною є набагато інтенсивніший розвиток надземної частини рослин порівняно з кореневою системою.

Тому перегною має бути не більше чверті від загального обсягу землесуміші.

Режим поливу розсади відіграє першочергову роль, особливо коли має місце невідповідність світла до тепла. Надмірний полив для сіянців небезпечніший, ніж недолив. Розсаду слід зволожувати так, щоб ґрунт не тріскавсь і не перекисав. Заливати не можна.

Рослинки розвиватимуться повноцінно, якщо облаштувати над ними підсвічування люмінесцентними або фітолампами. Підсвічування потребують посіви неодмінно в березні, а у квітні його слід вмикати в похмурі дні.

Версія для друку          До списку статтей

ЗНАЄМО, що чимало молодих сімей перебираються нині у села (не було б щастя, так нещастя, себто пандемія, допомогло) і намагаються самотужки забезпечити себе продовольством, ще й мати якийсь зиск. Дехто пробує себе у свинарстві. Увазі таких селян запропонуємо матеріал у наступному куточку про приплід свині. Розповімо про раціон, вигул супоросної тварини, дії господаря у перші години життя поросят.

Також подамо розширену «азбуку», що й коли сіяти. Не зайве буде «пройтись» по календарю сівби овочевих культур, адже весни нині такі непрогнозовані, що, бува, й досвідчені городники чухають потилицю: чи не зарано зароблять у землю, скажімо, горох, квасолю чи буряки?

Гадаєте, кока-колу можна тільки пити? А от і ні, вона ой як пригодиться в садку й на городі. Дізнаєтесь, як саме.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове