П’ятниця, 2 квітня 2021 року № 24 (19872)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19872/print.php?n=48424

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Березовий сік

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

СІК берези — прозора рідина, яка на початку весни рухається по стовбуру, пробуджуючи спляче дерево до активного життя. Він є чудовим напоєм, який використовується для лікування багатьох недуг. Офіційна медицина вважає сік берези одним із кращих натуральних дієтичних продуктів, котрий завдяки своєму біохімічному складу позитивно впливає на організм.

Сік містить вітаміни С, В6 і В12. Є й інші, проте їх уміст незначний. За кількістю і набором мікро- і макроелементів березовий сік можна назвати лідером — у ньому присутня майже вся таблиця Менделєєва: мінеральні солі барію, алюмінію, заліза, стронцію, титану, нікелю, магнію, цирконію, натрію та ін.

Крім цього, в ньому виявлені понад десяток органічних кислот, дубильні сполуки, сапоніни, фітонциди, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза), ефірні олії. Такий багатий комплекс біоактивних речовин має високопоживну цінність.

Всього склянка березового соку насичує організм, ослаблений авітамінозом, усіма необхідними мінеральними речовинами, яких потребує людина.

Регулярне вживання цього напою сприяє очищенню крові, виведенню з клітин токсинів, шлаків і продуктів розпаду, підвищенню гемоглобіну. Березовий сік благотворно впливає на загоєння ран і пошкоджень шкіри, під його впливом швидше рубцюються навіть застарілі і гнійні виразки. Відомо й те, що він стимулює функції нирок, що дуже важливо при таких захворюваннях, як сечокам’яна хвороба і пієлонефрит. Сік покращує обмін речовин, що сприяє схудненню. Недарма в народі порівнюють стрункість з березою, а сік використовують як один із засобів лікування ожиріння. Він приводить в тонус нервову систему, що допомагає впоратися з такими проблемами, як хронічна втома, депресія або весняна хандра.

Народні цілителі рекомендували пити сік для нормалізації кислотності в шлунку і кишкової мікрофлори, а також для підтримки організму в комп­лексному лікуванні онкологічних захворювань. Сік дають пити людям, які страждають на подагру, артрити, запалення легенів або туберкульоз.

Не оминули увагою сік і косметологи. Вони стверджують, що косметичні засоби на його основі тонізують шкіру, позбавляють її пігментації та усувають зайву жирність. Сільські дівчата ополіскували волосся соком берези, щоб стимулювати його ріст, усунути лупу і зміцнити волосяні цибулинки.

Склянку соку рекомендується випивати при головних болях або безсонні, він полегшує стан жінок в клімактеричний період, а у чоловіків покращує потенцію.

Березовий сік можна пити як чистим, так і в суміші з іншими — яблучним, буряковим або морквяним. Наведу кілька рецептів.

При частому підвищенні артеріального тиску, яке супроводжується запамороченням, головним або серцевим болем, появою набряків, пийте по 0,2 л соку на добу в два прийоми. І ваше самопочуття стане значно кращим уже через два-три дні.

При анемії необхідно змішати в рівних пропорціях березовий, яблучний і морквяний сік і випивати по пів склянки перед їдою три-чотири рази в день.

За артритів, артрозів, подагри, варикозного розширення вен та хвороб суглобів потрібно тричі в день випивати по склянці свіжого соку. Для посилення ефекту лікування вранці і ввечері запивати його склянкою молока.

При печії, гастритах і проблемах із жовчним міхуром тричі на день за 30 хвилин перед їдою треба пити чверть склянки соку. При підвищеній кислотності розбавити його водою в пропорції 2 до 1.

При застудах і туберкульозі легенів необхідно вживати по 0,1 л чистого злегка підігрітого соку. А якщо болить горло, після їди кожен раз полоскати ним.

За імунодефіциту й авітамінозу змішати порівну березовий сік і сільське молоко, додати чайну ложку картопляного крохмалю і пити по пів склянки цього напою три-чотири рази на день. Три лимони разом із шкіркою прокрутити через м’ясорубку, додати 0,5 л березового соку і поставити в холодне місце на дві доби. Потім додати в суміш 0,2 г липового меду і знову поставити на холод на декілька днів. Приймати по пів склянки за 20 хвилин до їди тричі на день. Цей рецепт ефективний і при зниженому артеріальному тиску.

При високій температурі скористайтеся такою порадою. В ділянці ліктьових згинів, паху, на лоб, під коліна і пахви прикладати компрес із березового соку. Такі ж примочки необхідно робити і при шкірних захворюваннях, але тут компреси прикладати до хворих місць.

Для виведення з нирок каменів і піску щодня потрібно натщесерце і на ніч випивати по склянці нерозбавленого соку берези. Але перед початком лікування варто проконсультуватися з лікарем і з’ясувати розміри каменів. Якщо великі — це небезпечно для життя, вони можуть застрягти в протоках, і тоді буде потрібна госпіталізація. Це стосується оксалатних і сечокислих каменів. А ось фосфатні і карбонатні сік ефективно розчиняє. Курс лікування — три місяці.

Якщо у вас слабке волосся і стало рідшати, втирайте в шкіру таку суміш: березовий сік, відвар будяків і горілка — все в рівних пропорціях.

За проблем шлунково-кишкового тракту склянку вівсяних зерен залити 1,5 л соку і заховати в прохолодне місце на ніч. Вранці поставити настій на водяну баню й упарити до тих пір, поки рідина не зменшиться наполовину. Пити по склянці тричі на день. Курс лікування — місяць.

Березовий сік заготовляють ранньою весною, саме до того періоду, коли на дереві набубнявіли бруньки, але ще не розпустилися. У середній зоні це кінець березня — початок квітня. Вважається, що найкорисніший сік буває з самотньо зростаючого дерева, яке стоїть на місцині, що гарно освітлюється сонцем. Зрозуміло, дерева повинні рости далеко від доріг і промислових зон.

Для збору соку вибирається міцне дерево товщиною не менше 20 см у діаметрі. У стовбурі дерева шуруповертом або шилом робиться отвір глибиною 2-3 см. Він повинен бути під кутом, нахиленим до землі.

Після того, як дірочка просвердлена і з’явилася перша крапелька соку, в поглиблення вставляється тоненька трубочка, через яку і потече сік. Під неї підставляють ємність для соку. Щоб не завдати шкоди дереву, з однієї берези можна збирати не більше 2-3 літрів. Кращий час для збору — з 12 до 17 години. В цей час сік виділяється рясно.

Після того, як збір закінчено, не забудьте вийняти трубочку і вставити в отвір кілочок або ж замазати варом або воском, подбати про дерево, і воно наступного року знову порадує вас цілющим напоєм.

У холодильнику сік зберігається не більше двох діб. Після цього його потрібно або випити, або переробити на квас, інакше втрачаються всі цілющі властивості. Однак кращим способом, з точки зору збереження корисних властивостей, є повна заморозка соку в морозилці.

Для натурального березового соку існує лише два протипоказання: алергія на пилок сережок берези та індивідуальна непереносимість. Але всі ці випадки рідкісні. Проте, якщо є будь-які хронічні недуги, потрібно порадитися з лікарем. Все це стосується натурального березового соку, а не того, що продається в банках у магазинах. Уважно подивіться на етикетку і побачите, що там присутні ароматизатори і консерванти, тому користі для здоров’я від такого соку чекати не варто.