П’ятниця, 2 квітня 2021 року № 24 (19872)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19872/print.php?n=48418

  • У Верховній Раді

День розмальованих дверей

Марина ТІШКОВА.

Коли в країні коронавірусне загострення та ескалація на Донбасі, чим мали б займатися депутати? Не вгадали, «лейтмотивом» вівторкового позачергового засідання стало… обговорення нещодавніх подій під ОПУ.

ДЛЯ НАДАННЯ інформації були викликані голови СБУ І. Баканов, Нацполіції І. Клименко, в. о. голови ДБР О. Сухачов. У підсумку «слуги» за допомоги депутатських груп та позафракційних ухвалили цілу постанову щодо засудження подій 20 березня. Решта фракцій не голосувала, «Євросолідарність» на знак протесту підняла вгору картки. Цей акт «колективного засудження» викликав у багатьох і обурення, й огиду. До ВР відразу приліпилося прізвисько «Шапітолій». Громадськість дивується: парламент — законодавча гілка влади, і депутати там представляють інтереси своїх виборців. Яке їм діло до дверей ОПУ та Президента? Хіба вони на пів ставки завгоспами на Банковій підробляють? Пам’ятається, коли «злочинна влада» доживала свої дні і П. Порошенко проводив передвиборну агітацію, члени «Нацкорпусу» зривали всі заходи. Тодішньому парламенту й на думку не спадало «централізовано» засуджувати такі дії щодо Президента, як і постановами критикувати акції протесту, а їх із 2014-го відбулось дуже багато. Та «нові обличчя» показали новий рівень вірності «ідеям великого кормчого»…

Як дурень із писаною торбою, носяться депутати не лише з дверима, а й із «пакунком малюка». Раніше закупівлею товарів займалося Управління ООН з організації проєктів, і все було гаразд. Торік уряд спробував робити це в системі ProZorro, але через численні скарги Антимонопольний комітет результати тендерів скасував. Ситуацію намагалися виправити шляхом надання компенсацій породіллям, щоправда, успіху це не мало. Були повернули все назад, і станом на 24 березня 49 431 пакунок, тобто 100% потреби, надійшов у регіони. Однак депутати не могли заспокоїтись: ООН за свої послуги бере певний відсоток. Відтак закупівлі знову повернули в систему Prozorro. Чимало експертів висловили занепокоєння, мовляв, навіщо ще раз наступати на ті ж граблі? Адже ліпше легально заплатити за послугу, ніж створювати поле для махінацій із тендерами. Проте законотворці, очевидно, думають інакше.