Вівторок, 30 березня 2021 року № 23 (19871)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19871/print.php?n=48408

Заняття для ведмедів

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Минула зима була особливою для мешканців центру реабілітації Національного природного парку «Синевир». Із 23 бурих ведмедів, які тут живуть, аж ніяк не всі залягли у зимову сплячку. А ті, що не зрадили звичці, заснули зовсім ненадовго — на два-три тижні.


ГОЛОВНА причина цілорічної бадьорості звірів — достатня кількість корму впродовж усієї зими. До того ж снігу тут випало небагато, сонце сяяло мало не щодня, температура плюсова — ось лісові мешканці й не засинали.

Центр реабілітації бурих ведмедів заснували рівно 10 років тому. До цього спонукали часті випадки потерпання тварин од стихійного лиха, жорстокого поводження з ними людей, потреба в місці для утримання конфіскованих звірів і затриманих на кордоні через порушення природоохоронного законодавства. І, звісно ж, для відтворення їх популяції. Ландшафтні та кліматичні умови синевирського парку якнайкраще відповідають природному середовищу бурих ведмедів.

Нині в Україні цих звірів нараховується близько 300. Ще певна кількість утримується в неволі. Прикро, що не для всіх із них створено належні умови. Центр реабілітації узяв під свій захист тварин, що зазнали жорстокого поводження. Але тільки цим співробітники закладу не обмежуються. Їхня мета — поглиблювати вивчення життєдіяльності цього виду хижаків в Україні, сприяти відтворенню природної популяції. Матеріали досліджень слугуватимуть подальшому розвитку природоохоронної, наукової, еколого-просвітницької та рекреаційної роботи.

Для проживання бурих ведмедів відведено 12 гектарів лісу. Їх утримують групами і окремо по одному в спеціальних клітках і секціях відповідно до віку й стану здоров’я. Також тут є басейни і барлоги.

Для прискорення адаптації тварин до нових умов життя працівники центру спорудили навіть ігрові конструкції. З новачками вони ще й проводять заняття.