Вівторок, 30 березня 2021 року № 23 (19871)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19871/print.php?n=48405

Оживає матінка природа

Михайло МОРОЗ.

ДРУГИЙ календарний місяць весни називають місяцем першоцвіту, сонцеграєм. Хоча, звичайно, не обійдеться і без короткого похолодання. Але це явище для квітня типове. Весна нуртує не тільки під корою дерев — увесь навколишній простір уже просяк свіжими запахами. Завесніло, посвітлішало навіть небо. За зоряним калейдоскопом, у середині квітня сузір’я Великої Ведмедиці сягає зеніту, з південної частини небосхилу до меридіана піднімається мальовниче сузір’я Лева.

Тобто і земля, і небо готуються жити під опікою квітня. І хоч іще навідуються прохолодні північні вітри, низька температура повітря періодично лякає нічними приморозками, однак сонце почувається повноправним господарем, щедрістю і ласкою якого насолоджується рослинний і тваринний світ. Тягнуться вгору ніжні стеблинки трави. Гріються під лагідними променями звірята.

А промерзлу землю, згідно з народними повір’ями, починають будити від зимової сплячки перші весняні громи. Лише після їхнього гуркоту земля починає розмерзатися.

Взагалі у квітня багато різних повноважень. Якщо першому своєму сину, березню, весна ще пробачала його капризування, то квітню подібні витівки не дозволені. Природа пробуджується інтенсивно. Зелених кольорів зачекалися дерева, кущі, вся рослинність. І в квітня цієї фарби доволі. За підтримки сонця увесь рослинний світ убереться в зелене. До речі, цей колір до вподоби і звірам. Як свідчать зоологи, він, так би мовити, умиротворює тварин, вони стають менш агресивними.

А скільки треба хисту, щоб створити квітковий розмай! Це першочергове завдання квітня. Сама назва зобов’язує до цього. Тож чекайте бузкового цвіту рясту, голубого — фіалки, ніжно-блакитного — медунки, золотих зірочок гусячої цибулі. А справжнє квіткове царство ще попереду. Тож неодмінно передбачте вихідного дня мандрівку на природу, особливо до лісу.

Тим паче що однією з візитівок квітня є пташине різноголосся. Звідусіль злітаються пернаті до рідних місць, а в їхньому репертуарі — чудові мелодії, за якими скучила природа, а надто люди. І хоч не всі птахи мають яскраві вокальні дані, мовчунів серед них нема. А незабаром вони продемонструють і неабиякі архітектурні здібності, будуючи житло. Адже лише кілька видів птахів користуються старими «квартирами». Основна маса в’є нові гнізда. Слід пам’ятати, що місця гніздування більшість пернатих зберігає у таємниці. І не тільки від тварин, які бродять у пошуках корму, а й від людей. Тому будьте доброзичливими, помітивши у кущах чи під дахом будинку птахів, які хочуть на вашій території облаштувати собі помешкання. Їхнє сусідство лише урізноманітнить довкілля. Не дозволяйте також бешкетувати під час прогулянок до лісу домашнім тваринам, тримайте їх на повідку.

Пожвавлюються і найменші жителі лісу. З-під кори, із-під прілого листя виповзають комахи, починають оживати мурашники, виконують перші польоти метелики.

Весняно-літній сезон почався й у тварин. Серед головних клопотів — виховання підростаючого покоління. Його слід навчити основній навичці — вмінню добувати самостійно корм, а також правил безпеки.

Отже, у квітні багато що відбуватиметься вперше: розпускатиметься листя на деревах, забуяють квіти і залунають пташині концерти. Але не забуваймо, що саме квітень відкриває і грибний сезон. Щоправда, хоч і не зовсім показним з виду зморшком, але дуже смачним.

Тож немало краси, таїнства чарівності, загадковості, за якими скучили людські душі, подарує природа у квітні.