Вівторок, 30 березня 2021 року № 23 (19871)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19871/print.php?n=48404

  • Нотатки метеоролога

Приморозки, дощі та грози

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

БЕРЕЗЕНЬ закінчив холодний період, який тривав із листопада минулого року. Погода цього весняного місяця виявилася майже класичною — сніг, дощ, хуртовини, ожеледі, глибокі відлиги до плюс 8-17 градусів та морози до мінус 8-21 градуса. Середня місячна температура повітря виявилася близькою до кліматичної норми, чого останніми роками майже не спостерігалося. Внаслідок доволі поступових весняних процесів до кінця місяця вегетація озимих культур відновилася лише на півдні.

Квітень — середина весни, нинішнього року він розпочнеться не дуже активними синоптичними процесами, теплішатиме помалу. Згідно з кліматичними особливостями території України, у квітні середня місячна температура повітря не буває нижчою, ніж у березні, як і не вища, ніж у травні. У крайніх північно-східних районах — до 10 градусів тепла, на Закарпатті, Південному узбережжі Криму та на півдні вона в середньому перевищує березневу на 5-6 градусів.

За довгостроковим прогнозом погоди, у квітні нинішнього року температура повітря пересічно за місяць очікується близькою до середніх багаторічних показників за базовий період метеорологічних спостережень (1981-2010 рр.). В абсолютному значенні вона тепла. Вдень сонце прогріватиме повітря до 8-11, в гірських районах до 5-6 градусів тепла, можливе підвищення температури у південних областях та на Закарпатті до плюс 18-25 градусів.

Наприкінці другої декади можна очікувати вищі за кліматичну норму добові температури повітря. Як завжди, у квітні ймовірні приморозки — і на поверхні ґрунту, і в повітрі. У третій декаді місяця значних коливань температури повітря не передбачається, вона прогнозується в межах звичайних для кінця квітня показників, імовірно, навіть нижчих. Для забезпечення вологою сільсько­господарських культур, насамперед майбутнього врожаю озимих, дуже важливі квітневі дощі. За прогнозом, кількість опадів цього місяця у всіх областях очікується близькою до норми — 30-55 мм, у Карпатах 80-110 мм, що близько до кліматичної норми. Середні багаторічні показники свідчать, що кількість днів з опадами у степовій частині країни становить 6-11, на решті території 9-15. Більше дощів завбачається у другій половині місяця. З потеплінням активізується грозова діяльність. Грози можуть спостерігатися на всій території України. З середини місяця, спершу у південних областях, дещо пізніше — у північних, відбудеться перехід середньої добової температури повітря через плюс 10 градусів. Що зумовлюватиме активний ріст усіх теплолюбних рослин та цвітіння садів. Цьому сприяє і збільшення тривалості світлої частини доби (дня). До найхолодніших на території України можна зарахувати квітні 1929, 1933, 1987, 1997 та 2003 років, коли мінімальна температура повітря знижувалася на півночі та сході навіть до 6-12 градусів морозу, а до найтепліших — квітні 1970, 1975, 2012, 2013, 2018 років, коли абсолютний максимум температури повітря сягав 26-33 градусів тепла.