П’ятниця, 26 березня 2021 року № 22 (19870)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19870/print.php?n=48356

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Первоцвіт весняний

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ПЕРВОЦВІТ весняний — багаторічна рослина висотою 5-30 см. У народі його називають іще баранцями, божими ручками, жовтяницею, медяником. Має горизонтальне кореневище, від якого відходять корені. Листки утворюють прикореневу розетку, з якої виходить квітконос. Вони мають довгасто-яйцеподібну форму, зубчасті. Квітки жовті, з тупими пелюстками, мають зубчасті чашечки, зібрані по 10-30 штук.

Первоцвіт весняний родом із гористих схилів Альп і Карпат. Зустрічається повсюди в Європі, зокрема й в Україні, Ближній і Середній Азії, в Західному Сибіру і на Кавказі. Квітки з чашечками збирають в період початку цвітіння — в квітні. Розстилають тонким шаром, сушать під навісом або в приміщенні з хорошою вентиляцією. Зберігають у металевих банках в сухих провітрюваних приміщеннях.

До складу квіток первоцвіту весняного з чашечками входять вуглеводи: арабіноза, галактоза, глюкоза, рамноза, галактуронова кислота, ксилоза, водорозчинні цукри; флавоноїди: апігенін, кемпферол, ізорамнетін, госіпетін, лютеолін, кверцетин; фенольні глікозиди: примулаверозид і примверозид. Також квітки містять примулову та саліцилову кислоти, ефірну олію і псевдотанін.

Первоцвіт весняний росте в лісових і лісостепових районах нашої країни, рідше в північно-східних районах Степу, в лісах, на узліссях, серед чагарників.

Для лікарських потреб заготовляють кореневище з корінням, квітки з чашечкою, рідше тільки віночок і листя.

Коріння первоцвіту копають навесні до цвітіння рослини або восени, коли зів’яне листя. Його старанно відмивають від землі і сушать на сонці або в теплому приміщенні, розстеливши тонким шаром на папері чи тканині й час від часу перемішуючи. Сухого коріння виходить 28-30 відсотків.

Листя збирають на початку цвітіння рослини, зриваючи або зрізуючи. Половину листя на кожній рослині треба залишати, щоб не зашкодити цвітінню і плодоношенню. Сушити його треба швидко і бажано при високій температурі, що дає змогу одержувати сировину з високим умістом аскорбінової кислоти. Сухого листя виходить 22-23 відсотки.

Первоцвіт весняний використовують в основному як добрий відхаркувальний засіб при захворюваннях легень і дихальних шляхів. Річ у тому, що галенові препарати первоцвіту посилюють секрецію слизової оболонки бронхів і верхніх дихальних шляхів, підвищують активність війкового епітелію, прискорюють евакуацію секрету з дихальних шляхів, виявляють слабку спазмолітичну дію.

Настій коріння призначають при катарах верхніх дихальних шляхів, хронічних трахеїтах і бронхітах, бронхопневмоніях.

А ще цей настій у народній медицині застосовують як засіб, що прискорює розсмоктування зовнішніх крововиливів.

У зв’язку з наявністю в листках великої кількості аскорбінової кислоти і каротину первоцвіт використовують у вигляді салатів і настоїв (відповідно із свіжого та сушеного листя) при авітамінозах С і А. При захворюваннях органів дихання первоцвіт часто призначають у поєднанні з іншими лікарськими рослинами: ромашкою лікарською, анісом звичайним, подорожником великим, підбілом звичайним тощо.

Настій квіток п’ють при гарячці, запаленні горла і легень, при різних головних болях, зокрема при мігрені, неврозах і безсонні, прискореному серцебитті, як кровоочисний засіб, при подагрі, фурункулах, виразках і шкірних висипах.

Зовнішньо настій використовують для промивання носа при нежиті.

Способи прийому препаратів первоцвіту внутрішньо при вже сказаних патологіях. Настій коріння (10 г, або 1 столова ложка сировини, на 200 мл окропу) вживають по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день до їди.

Десять грамів квіток настоюють 15 хвилин у склянці окропу, проціджують і випивають за день рівними порціями.

Настій листя (10 г сировини на 200 мл окропу) приймають по чверті склянки чотири рази на день як вітаміновмісний засіб.

Столову ложку суміші квіток первоцвіту, трави хвоща польового, листя підбілу звичайного і подорожника великого, взятих у співвідношенні 4:3:1:2, настоюють дві години у склянці холодної кип’яченої води, варять 5 хвилин, охолоджують, проціджують і п’ють теплим по склянці на день за кілька прийомів при кашлі, трахеобронхіті, хронічному бронхіті й сухому бронхіті.

Дуже корисний такий салат: подрібнене листя первоцвіту і цибулі змішати, покласти на кусочки вареного буряка, посолити й заправити вершками (на 100 г листя первоцвіту беруть 80 г вареного буряка, 25 г зеленої цибулі і 20 г вершків). Перед вживанням салат охолоджують.

Побічні дії квіток первоцвіту весняного з чашечками. Може викликати шкірні алергічні реакції. При їх появі прийом первоцвіту необхідно припинити.

Протипоказаний він у період вагітності, оскільки може стимулювати скорочення матки, що може призвести до викидня або передчасних пологів. Не рекомендується при лактації та при індивідуальній непереносимості. Не можна застосовувати первоцвіт при виразках та дерматитах.